сп. National Geographic - Юли 2020
National Geographic KIDS - Юли 2020

Аржентински портрети

1.12.2015 г.

Фотографът Марко Вернаски създава проект, който подчертава културното разнообразие на Аржентина.

 Аржентина е благословена с невероятна красота и големи възможности. Исках да създам проект, който да подчертае нейното разнообразие, да насърчи опазването на природата й и да подпомогне селските общини да разгърнат потенциала си. За тази цел създадох фондацията „Биофилия“ (biophilia-foundation.org), чието име се превежда като „любов към живота“.

Откакто се преместих да живея в Аржентина от Италия преди десет години, виждах как аржентинската икономика се съсредоточава все повече и повече върху мащабното отглеждане на модифицирана соя. Това е трагедия – и в културен аспект, и за  биоразнообразието. В мен назря необходимост да направя нещо за това, като разработя алтернативен подход за едно по-осигурено бъдеще.

И така, на 27 декември 2013 г. двамата със съпругата ми Джули предприехме петмесечно пътуване из страната. Работихме със селски стопани и дребни производители на храни от различни провинции, за да подберем, съставим и оформим специфична поредица проекти в четири района на Аржентина – северозападно Алтиплано, североизточна Cевероизточна Месопотамия, Гран Чако и Патагония. В периода на проучването направихме тези серии от фотографии.  

Дотегнало ми бе от снимки на селски стопани, представящи ги като бедняци. Аз търсех друг ъгъл, с фокус върху специфичната им култура. Затова помолих момичето от племето сурис и двамата „диаблос“ да облекат за потретите си традиционни церемониални или карнавални одежди.

Цялата статия можете да прочетете в броя на National Geographic България от Декември 2015
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах