сп. National Geographic - Септември 2020
National Geographic KIDS - Септември 2020

Последно причастие за нефритеното море

1.12.2015 г.

Езерото Туркана поддържа живота в далечните северни части на Кения, но строителни проекти край подхранващата го река заплашват живота му.

В едно горещо пролетно утро Галте Ниемето стоеше на брега на езерото Туркана и се оглеждаше за крокодили. Водата беше плитка, шансът за влечуги – малък, но Ниемето – традиционна лечителка на племето дасанач, беше дошла с пациентка, и би било много лош късмет, в духовно и всякакво друго отношение, да бъде прекъсната церемонията.

Почти всички по-едри и опасни хипопотами отдавна са били избити от ловци, но са останали много крокодили, особено тук, под делтата, където р. Омо навлиза от Етиопия в Кения.

Разгледайте галерията със снимки към тази статия  

Речните крокодили, които понякога следват течението на юг, се смятат за по-опасни и хитри от тези, които са се излюпили край брега на езерото, въпреки че всичките са считани от племето за въплъщение на злото, независимо от произхода си. Това означаваше, че Ниемето едновременно внимаваше за наличието на животните и преценяваше духовната тенденция за деня.

Тук-там кафявата вода нарушаваше огледалния си покой при докосването на някое крило на фламинго или изплуваща риба. От запад се чу далечният вой на извънбордов мотор. Нямаше крокодили, нито дори крави или камили. Доволна, Ниемето въведе една младата Сетиел Гуокол във водата, накара я да седне и да се измие. Гуокол загреба вода и наплиска лицето и гърба си.

Междувременно Ниемето започна да копае в гъстата кал, да вдига капещи шепи и с бързи движения да ги нанася по плашещо изпъкналия гръбнак на Гуокол.

„Бадаб – казваше тя след всеки слой кал. – Бадаб.“ Нареждаше на смъртта да я напусне с думи и действия. „Езерото е място за пречистване“ – рече тя.

Ниемето е позната като лечителка на безнадеждно болните.
Цялата статия можете да прочетете в броя на National Geographic България от Декември 2015
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах