сп. National Geographic - Октомври 2020
National Geographic KIDS - Октомври 2020

Хаити само за себе си

1.12.2015 г.

Фотографии, направени от млади хаитяни, показват гордост и красота в страна, където трудностите са ежедневие

Възрастта на начинаещите фотографи от Хаити варираше от 14 до около 36. Те бяха от всички краища на страната, с всякакви съдби. Задачата им беше простичка, но сериозна: да покажат на света Хаити от най-рядко вижданата гледна точка – своята. Не само като страна на бедствия, земетресения и вторични трусове, но и като място, обляно от слънце, с блестящо море, място, което внезапно идва на фокус с дете, облечено в безупречна училищна униформа, място, оживявано от музика и спонтанното представление на танцьори, надуващи бамбукови тромпети в суматохата на улично празненство. Място на гордост и възможности.
 
 
 
„Това е добре, защото хаитяните се умориха да гледат статии в чуждата преса за това колко сме безпомощни – каза Жуниор Сен Вил, моят преводач и  гид, който също така следваше право. – Тук има толкова много красота, толкова много сила.“ Сен Вил предложи да посетя един вуду жрец, или хунган, в Аркейе – крайбрежен град на около 40 км от Порт-о-Пренс. „Той има най-богато украсения храм в цяло Хаити. И според мен е много впечатляващ човек“ – каза Сен Вил. 
 
Пристигнах в храма през един задушен следобед в средата на август. Кучета се надигнаха от сенките на банановите дървета и излаяха извинително. Един асистент изтича навън да ги успокои. Той обясни, че жрецът бил уморен, че прекарал по-голямата част от нощта буден, извършвайки телепатична услуга за някакъв клиент от Маями. Въпреки това почитаемият мъж, който ме помоли да не споменавам името му, се появи от една вътрешна стая на храма с черна вълнена барета, полиестерна тениска с леопардов десен, черни сърфистки шорти и златна верижка. Напомни ми на холивудското клише за дребен африкански диктатор на почивка.
„И вие ли сте от тези, които смятат, че хаитяните са неспособни да движат собствените си дела? – попита той.

Цялата статия можете да прочетете в броя на National Geographic България от Декември 2015
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах