сп. National Geographic - Февруари 2020
National Geographic KIDS - Февруари 2020

Енергия за хората

1.11.2015 г.

Соларната революция преобразява живота в развиващите се страни

Прашант Мандал включва голямата колкото шоколадово десертче светодиодна лампа в колибата, където живее с жена си и четирите си деца. Тясното пространство, където спят, веднага се изпълва с яркожълти и морскосини оттенъци, отразени от найлоновите платнища, които служат за стени и покрив на семейството. Мандал сочи с дългия си пръст своето имущество: разкъсан лист от стар индуистки календар, комплект калаени чинии и дървен сандък, който се използва като стол. Изключва соларното устройство, което захранва лампата, разглобява го на части и го пренася в една шатра на двайсетина метра, където работи като чай уала и предлага на пътниците сладък чай с мляко на пуст път в Мадхотанда – град в гората край северната граница на Индия.

Разгледайте галерията със снимки към тази статия  

„Животът ми е тъжен, но имам ума си, за да се справям – казва Мандал. – А соларната лампа ми помага да работя и по тъмно.“

Мандал, който незаконно е установил дома си на държавна земя в покрайнините на резерват за тигри, е малка бурмичка в набиращата сили нова икономическа машина, която включва стотици компании. Те полагат всички усилия да предлагат малки соларни устройства на клиенти без достъп до електричество в развиващите се страни, за да задоволят техните растящи енергийни нужди. Приблизително 1,1 млрд. души на света живеят без електричество, а почти една четвърт от тях са в Индия, където хора като Мандал са принудени да разчитат на вредния за здравето керосин и тежките, пълни с киселина акумулатори.

Устройството на Мандал, което захранва две светодиодни лампи и вентилатор, разполага с един 40-ватов фотоволтаичен панел. Слънцето го пече и за около десет часа зарежда малък оранжев акумулатор. Мандал го е наел от Simpa Networks търговска компания, чието име е производно от понятието за „прости плащания“. Тя предлага планове, които са разчетени с оглед бюджетите на клиенти с ниски доходи. При все това равностойността на около 35 цента на ден е огромен разход за Мандал, който издържа семейството си с бюджет от под два долара на ден. Храната струва пари, както и учебниците, лекарствата и чаят. В края на миналата година се разболял средният му син, който е на 15 години, и сметката от болницата стоварила на гърба на семейството дълг от над 4000 долара.

Въпреки това Мандал казва, че да харчи 20% от дохода си за услугите на Simpa е по-добре, отколкото да прекарва толкова много от живота си в пълен мрак. „По-рано харчех същото за презареждане на акумулатора – обяснява той. – Трябваше да ходя по един километър по пътя натам и обратно. Понякога киселината се разливаше и ме изгаряше. Веднъж се разплиска и прогори плата на панталона ми – всичко това заради тока.“

Цялата статия можете да прочетете в броя на National Geographic България от Ноември 2015
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах