сп. National Geographic - Февруари 2020
National Geographic KIDS - Февруари 2020

Сборяново - земя на гети

1.10.2015 г.

Обектите в резервата Сборяново представят гетската култура в небивала пълнота

Лъчите на залязващото октомврийско слънце огряват могилите на гетския некропол край с. Свещари като в картина на импресионист. Петък е и екипът на проф. Диана Гергова от Националния археологически институт с музей към БАН използва хубавото време, за да поработи още малко по могила № 23, преди разкопките да бъдат преустановени през почивните дни.

Свалените до нивото на околния терен пластове пръст са разкрили две петна с форма на триъгълник и кръг, недвусмислено показващи изкопани от човешки ръце ями. Изследванията на екипа от софийския Минно-геоложки университет също са засекли аномалии на няколко метра под могилата. Може би и тя – подобно на съседната могила № 27, където преди година бе открита първата запазена двуколка (бига) от тракийско време – крие свидетелства от епохата на живелите тук гети? До този момент обаче са намерени само парчета от керамичен съд без особена стойност.


Намираме се в археологически резерват Сборяново, в община Исперих, област Разград. Тук е прочутата Свещарска гробница, открита през 1982 г. и намерила място в Списъка с обекти на световното културно и историческо наследство на ЮНЕСКО. Смята се, че в нея е погребан гетският цар Дромихет. За него древните автори от Плутарх и Страбон до Павзаний и Диодор Сицилийски разказват, че извоювал блестяща победа над Лизимах – генерал и наследник на Александър Велики. Впечатляващата Свещарската гробница обаче е само част от безценното културно-историческо наследство на Сборяново. Проучванията в резервата продължават вече три десетилетия, а археолозите правят нови открития буквално всяка година. Тук се е намирал град Хелис, столицата на гетското царство при Дромихет. В местността са разкрити селищна могила от каменно-медната епоха, останки на светилище от края на II–І хил. пр.Хр., от некропол от ранната желязна епоха, както и от средновековно имение. Храмът-гробница на алианския светец Демир баба от XVI в., издигнат върху древен тракийски олтар, продължава да привлича и до днес поклонници в Сборяново. Безспорно най-интересният обект в резервата обаче е източният некропол, в чиито могили са погребвани знатните членове на гетското общество.

Цялата статия можете да прочетете в броя на National Geographic България от Октомври 2015
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах