сп. National Geographic - Септември 2020
National Geographic KIDS - Септември 2020

Живот след бомбите

1.9.2015 г.

От 1964 до 1973 г. САЩ пуснаха над Лаос над 2 млн. тона бомби. Как страната се справя с последиците?

Дни наред тук горе, в Равнината на гърнетата, се опитвах да уловя кадър, да открия метафора, да избистря идея, която да може да предаде какво означава за Лаос да бъде една от най-тежко бомбардираните страни в историята, а после да продължи напред и някак си да открие своето бъдеще. Най накрая, точно тук, на една натоварена главна улица в провинциалната столица Понсауан, го открих: огромна купчина от корпуси на бомби, останали от американската бомбена кампания в Лаос. И точно зад купчината останки от оръжие – нов банкомат. В яркосиньо и блестящо бяло, омаловажаваше ръждивите останки на полузабравената война. След като разгледах бомбените обшивки, отидох до банкомата, вкарах дебитната си карта и изтеглих един милион кипа – около 120 долара. Всички тези банкноти от по 50 000 кипа, които машината избълва, разказваха нова история за Лаос, където векът на бомбите беше отстъпил пред века на парите.

Някога тук в провинция Сиенкуан. Хората прекарали години, криейки се в пещери и тунели. Днес трафикът във Понсауан е толкова натоварен, че има дигитални дисплеи, които показват на пешеходците колко секунди имат да пресекат улицата – не че ви е нужно да пресичате улицата, за да намерите банка, ресторант, пазар с пресни плодове и зеленчуци или магазин за маратонки. Успоредно с прословутите мегалитни урни в Равнината на каменните гърнета, останките от американската въздушна война, продължила от 1964 до 1973 г., са се превърнали в част от пиар кампания за привличане на туристи: въпросната купчина от бомбени корпуси е на показ пред местното туристическо бюро.

С меките си хълмове и тревисти поля, Равнината на гърнетата на места прилича на гигантско голф игрище. Пясъчните бункери са направени от падащи бомби, милиони от които експлодирали. Милиони други – не,  създавайки постоянна заплаха, особено за онези предприемчиви лаосци,  които си изкарват прехраната, събирайки ценен метал от неексплодирали бомби.

Цялата статия можете да прочетете в броя на National Geographic България от Септември 2015
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах