сп. National Geographic - Февруари 2020
National Geographic KIDS - Февруари 2020

Помощ от приятелка

1.8.2015 г.

Първични инстинкти: благовъзпитано слово за любовта и секса в животинското царство.

В човешкото общество мъж може да преследва жена със съдействието на помощник в свалките. В обществения ред при рибките гупи (Poecilia reticulata) женската избягва преследвачи чрез собствена стратегическа „помощ от приятел“.

Женската при тези сладководни рибки е благосклонна към мъжко ухажване само в определени периоди, през които излъчва химически сигнал. Мъжкият пък непрекъснато е в готовност и дори и да срещне женска, която не излъчва химическо „да“, може да се опита да се чифтоса с нея. Вместо да прахосват енергия да ги отблъскват, женските „се възползват от това, че могат активно да намалят количеството тормоз върху себе си“ – пише в проучването си изследователката Сафи Дардън. Те разгръщат собствена стратегия. Тези женски, които не търсят секс, се навъртат около тези, които излъчват химическия парфюм на име „Да“. „Сдружаването с женски, по-привлекателни от тях самите“, помага на женските, които не са в настроение, да избягнат нежелани увертюри, казва Дардън.

Колко силен е инстинктът на незаинтересованите женски да се крият зад своите по-секси сестри? Толкова силен, твърди Дардън, че при тестове в лаборатория те плували към определена част от аквариума, въпреки че в нея нямало никакви други гупи, защото водата там била ароматизирана с парфюма „Да“. 

Цялата статия можете да прочетете в броя на National Geographic България от Август 2015
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах