сп. National Geographic - Юли 2020
National Geographic KIDS - Юли 2020

Планински мъже

1.7.2015 г.

Всяка година в една долина в Скалистите планини се разиграва сцена от друг век.

Всяка година около 4 юли в една долина в Скалистите планини се разиграва сцена от друг век. Десетки сурово изглеждащи мъже се събират в своя лагер. Връзват конете и мулетата си за дърветата. Облечени са в животински кожи. И докато пекат късове бизонско месо на огъня, запален с кремък и огниво, си споделят съвети как най-добре се ловят бобри с капани и как се зарежда кремъклийка.

Кои са тези хора?

Това са американски планинци, които разиграват отново търговията с кожи, която процъфтявала в Северна Америка от около1800 до1840 г. Подобно на по-добре познатите им колеги, разиграващи Гражданската война, в истинския живот те са зъболекари, адвокати или пощаджии. Но за една седмица всяка година се отърсват от игото на цивилизацията и се връщат към времената, когато, за да оцелееш, трябвало да разчиташ на себе си.

Фотографът Дейвид Бърнет наскоро прекара два сезона сред тях. Той откри „приветлива шайка, наистина любопитна какъв е бил животът преди удобствата на съвремието. Те обичат да са запознати със старите, автентични неща – нещата, на които вече не се учим. И обичат да споделят това познание.“

Цялата статия можете да прочетете в броя на National Geographic България от Юли 2015
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах