сп. National Geographic - Февруари 2020
National Geographic KIDS - Февруари 2020

Глобус | Първични инстинкти

3.12.2016 г.

На повече от километър дълбочина в тъмния океан дълбоководните морски дяволи си търсят партньори.

162-та вида от подвида Ceratiidae оформят странни двойки: мъжките са дребни, а женските – многократно по-големи (някои са дълги почти метър). При това имат удивителни приспособления, за да се откриват взаимно. Уголемените ноздри на мъжкия улавят носените от водата феромони на женската. Добре развитите му очи търсят светло петно: биолуминесцентната примамка в края на стълбче на главата на женската.

Според ихтиолога Тед Пйетш разликите във формата, пигментните модели и присветването на примамките казват на мъжкия дали е намерил женска от своя вид, за която да се закачи. „Да се закачи“ е меко казано. Мъжкият просто впива зъби в някаква част от нея и си остава там. „Накрая кожата на мъжкия и женската се сраства – казва Пйетш, кръвоносните им съдове се сливат, – така че нейната кръв започва да тече в тялото му.“

Перките и други неизползвани телесни части изчезват, докато мъжкият се превърне в това, което женската желае: фабрика за семенна течност. Когато яйцата на женската са готови, тя дава сигнал на мъжкия. Докато той отделя семенна течност, тя отделя желатинова маса от яйца, която се разширява във водата, абсорбирайки семенната течност. Плаващата маса от оплодени яйца бавно се издига до по-плитките слоеве на океана. Там ларвите се излюпват и се угояват с планктон. Когато започнат да съзряват, казва Пйетш, морските дяволи ще извършат „голямата вертикална миграция“ до мрачните дълбини, за да си намерят партньори.

Ceratiidae Морски дявол
Местообитание: Дълбоките води на всички океани
Статус: За повечето видове данните са твърде оскъдни, за да се прецени рискът.
Други факти: Подобно на тази Haplophryne mollis (горе), към някои женски се прикрепя повече от един мъжки. Рекордът досега е осем.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах