сп. National Geographic - Май 2020
National Geographic KIDS - Май 2020

Под лупа | С Бил Бонър, архивист на National Geographic

3.12.2016 г.

Забележителното на тази снимка от 1919 г. – идеалното изображение, което да украси водещата ни тема на 2016 г. – едновековния юбилей от създаването на Националната парков служба – е Олд Фейтфул.

Този гейзер от националния парк „Йелоустоун“ и днес ни хипнотизира, също като заснетите жени (на вмъкнатата фотография) преди близо век. Двете изглежда наблюдават една от най-известните забележителности на Америка от опасно близко разстояние, но са се сетили да се скрият от слънцето – или пък от вряла минерална баня – с елегантните си чадъри. От редакторите Бил Бонър бе истински дар, откривайки винаги най-точната снимка за „Под лупа“ и за безброй други проекти.

През повече от 33-те си години като архивар на фотоархива на National Geographic Бонър – със своите емблематични бели ръкавици – с любов се грижеше за колекция, съдържаща около 8 млн. фотографии. Тази година той излиза в заслужена пенсия. Затова след този брой ние ще пенсионираме и рубриката „Под лупа“. Бонър винаги разполагаше с лупа, за да търси детайли, скрити за невъоръженото око, казва старшия фоторедактор Джеси Уендър: „Не са много хората, които се вглеждат в миналото с такова внимание.“ В един документален филм от 2014 г. за забележителната му кариера Бонър описва снимките като „сенки от историята, които човек е способен да зърне… сенки на хора като нас, които правят същите неща и които живеят същия живот като нас“. Сега той се оттегля, за да направи точно същото и ние му желаем всичко най-добро! 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах