сп. National Geographic - Септември 2020
National Geographic KIDS - Септември 2020

Да преследваш убиец

1.7.2015 г.

Еболата не изчезва.
Тя само се крие.

През декември 2013 г. никой не предположил, че случаят с малкото момче, което се разболяло в село Мелианду в Гвинея, Западна Африка, щял да се окаже началото на зловеща епидемия, която ще опустоши три държави и ще предизвика безпокойство, страх и спорове по цял свят.

Никой не си е представял, че смъртта на това дете след само няколко дни мъчително боледуване ще е само първата от много хиляди. Казвал се Емил Уамуно. Симптомите му били остри – силна треска, черни изпражнения, повръщане – но те биха могли да са признак и за други болести, включително малария. Тъжно е, но децата в африканските села твърде често умират от неидентифицирани трески и заболявания, придружени с диария. Но скоро сестричката на момчето също починала, а после и майка му, баба му, една селска акушерка и една медицинска сестра. Заразата се разпространила от Мелианду до други села в Южна Гвинея. Това станало почти три месеца преди думата „ебола“ да започне да се мярка зловещо в електронната поща между Гвинея и останалата част от света.

Здравните власти, базирани в столицата на Гвинея – Конакри, и чуждите специалисти, проследяващи вирусни заболявания, не били в Мелианду, когато Емил Уамуно умрял. Но ако бяха и ако знаеха, че това е първият случай от епидемия, причинена от вируса на ебола, може би щяха да насочат навреме вниманието си към един важен въпрос: как се е разболяло това момче? Какво е правило, какво е докосвало, какво е яло? Ако вирусът на ебола е бил в тялото му, откъде се е взел?

Цялата статия можете да прочетете в броя на National Geographic България от Юли 2015
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах