сп. National Geographic - Февруари 2020
National Geographic KIDS - Февруари 2020

Родени да бъдат свободни

1.6.2015 г.

Хиляди делфини са били уловени, за да участват в шоу програми в морски паркове. Сега някои от тях се подготвят да се върнат у дома

През януари 2011 г. Джеф Фостър, експерт по морски бозайници от Сиатъл, пристигнал на брега на девствено заливче край селцето Караджа, разположено в ъгъла на залива Гьокова в югозападна Турция. Малко навътре в морето имало група плаващи „кошари“, използвани за развъждане на риба. В едно преправено ограждение с диаметър ок. 30 м и дълбочина 15 м в бавни кръгове плували две мъжки афали.

Наречени Том и Миша, те били в плачевно състояние. Доколкото имало някаква информация, били уловени в Егейско море в някакъв момент през 2006 г., а за живота им на свобода не се знаело почти нищо. След като започнало пленничеството им в парк за делфини в крайбрежния град Каш, през юни 2010 г. били прехвърлени с камион малко по-навътре в страната – в примитивен бетонен басейн в планинското градче Хисарьоню, където туристите плащали по 50 долара за възможността да се уловят за гръбните им плавници и да бъдат теглени в продължение на 10 минути. Хисарьоню се състои основно от евтини хотели и барове с многозначителни имена като „О, да!“ и силна музика до среднощ. Трудно можем да си представим по-неподходящо и объркващо място за два делфина, родени в морето. Заради недобрата филтрираща система дъното на басейна бързо се покрило с мъртва риба и делфински изпражнения.

За броени седмици масовата гневна кампания в социалните мрежи, организирана от местните любители на делфините, принудила атракциона да затвори. В началото на септември, заради страха да не би делфините всеки момент да умрат, се намесила и базираната във Великобритания фондация „Родени на свобода“, която се е посветила на опазването на дивите животни и която поела грижата за Том и Миша. 

Цялата статия можете да прочетете в броя на National Geographic България от Юни 2015
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах