сп. National Geographic - Юли 2020
National Geographic KIDS - Юни 2020

Намереният рай

1.2.2015 г.

В „Гран Парадизо“ – най-стария национален парк в Италия, се търси баланс между култура и природозащита.

В едно свежо лятно утро в Дегиоз - селце в Северна Италия, Луиджино Жоколе разказва местните новини. Седнал е в малко кафене заедно с още четирима мъже с прошарени коси и пият капучино, а край тях бръмчат машини за еспресо и се носи аромат на сладкиши. Но не бистрят спорта или политиката.

„Три гнезда! - възкликва Жоколе. - Три гнезда в обсега на един-единствен километър! Невероятно!"

Говорят за своите съседи. Близо до две двойки скални орли се е установило семейство брадати лешояди, размножаващи се отново на свобода един век след като последният индивид изчезнал от Алпите. Завръщането на величествените птици, както и гледката на два вида големи хищници, живеещи в подобна близост, вероятно би породило радост на много места. Само че в националния парк „Гран Парадизо", където дивата природа и човешката култура са в грижливо поддържано равновесие, това е част от ежедневието.

„Гран Парадизо" е най-старият национален парк в Италия. Създаден е през 1922 г. и в сравнение с гиганти от рода на американския „Йелоустоун" е съвсем малък: 710 кв.км в Грайските Алпи, простиращи се върху районите Пиемонт и Вале д'Аоста в суровия северозападен край на страната. Но заедно с прилежащия френски национален парк „Ваноаз" от другата страна на границата образуват един от най-обширните защитени райони в Западна Европа.

Цялата статия можете да прочетете в броя на National Geographic България от Февруари 2015
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах