сп. National Geographic - Януари 2021
National Geographic KIDS - Декември 2020

Перли в карибската корона

4.10.2016 г.

Обширният кубински морски резерват „Градините на кралицата“ е океански рай на пътя на туризма

За последно изследвахме „Градините на кралицата“ преди 15 години. Сред огърлицата от островчета, мангрови гъсталаци и рифове на около 80 км от Куба открихме морска джунгла, която ни изуми с кипящия си живот. Върнахме се в Куба притеснени какво ще намерим след толкова време и след климатичните промени в този национален парк, който вече обхваща около 2200 кв.км.

При първото гмуркане се спуснахме сред голяма група корали клонеста акропора – критично застрашен вид, който намалява навсякъде в Карибския басейн. Озовахме се в плътен гъсталак и с удивление гледахме как хемулони и лутяни се борят за пространство сред широките клони, все едно играеха на музикални столове. Точно това се надявахме да видим. Намирахме се в подводна „капсула на времето“ – бяхме отново в свят на гъмжащи от риба корали, както бяхме видели това море преди десетилетия. Инструкторът по гмуркане Ноел Лопес, който наблюдава тези води вече две десетилетия, ни насочи към по-дълбок риф, където се сблъскахме с четири вида групери, сред които и един гигант с големината на готварска печка. В сравнение с предишното ни посещение рифът изглеждаше още по-населен от големи риби и акули.

Една сутрин навлязохме сред мангровите растения и заплувахме из залятата гора, гъмжаща от облаци атерини. Измъкнахме се в откритите води, за да се гмуркаме с десетки издължени копринени акули, които образуваха идеален кръг около нас. По здрач се върнахме сред мангровите дървета и се спуснахме под водата с мощни прожектори. Последвахме един американски остромуцунест крокодил, който ловуваше безшумно като подводница. Беше невероятно да видим толкова изобилна плячка и върховни хищници в една-единствена екосистема – още повече само за един ден. Океанологът Фабиан Пина Амаргос подчертава, че този океански оазис процъфтява, тъй като Куба активно защитава резервата, където приливите и теченията допринасят за съхраняването на хранителните вещества и ларвите. До момента морската екосистема успешно устоява на обезцветяването на коралите, но по-топлата вода, по-високата киселинност и повишаването на нивото на океана я изправят пред същите опасности като другите рифове.

Цялата статия можете да прочетете в броя на National Geographic България от Октомври 2016
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах