сп. National Geographic - Юни 2020
National Geographic KIDS - Юни 2020

Бебешкият мозък

1.1.2015 г.

За да се развива, бебешкият мозък има нужда от любов. Случващото се през първата година е основополагащо

В края на 80-те години, когато крек-кокаиновата епидемия опустошавала американските градове, Халъм Хърт, неонатолог от Филаделфия, се тревожела за вредите, причинявани на потомството на пристрастени майки. Тя и колегите й изследвали деца от семейства с ниски доходи и сравнили четиригодишни деца, които били изложени на наркотика, с такива, които не били. Не открили никакви съществени разлики. Вместо това установили, че и при двете групи коефициентът на интелигентност на децата е значително под средния. „Децата бяха истински сладурчета, но коефициентите им бяха примерно 82-83 - казва Хърт. - Средната стойност е 100. Беше шокиращо."

Това откритие подтикнало учените да пренасочат вниманието си от отликите между двете групи към това, което ги сближавало - че са отгледани в бедност. За да разберат околната среда на децата, изследователите посетили домовете им с подготвен въпросник. Питали дали родителите имат вкъщи поне десет книжки за деца, записи с детски песнички и играчки, които да им помагат да научат числата.

Учените установили, че децата, които са получавали повече грижи и внимание вкъщи, обикновено имат по-висок коефициент на интелигентност. Децата, чиито познавателни способности били стимулирани, се представяли по-добре на езикови задачи, а радващите се на по-топли грижи се справяли по-добре със запомнянето.

Много години по-късно, когато децата вече били тийнейджъри, изследователите направили ядреномагнитен резонанс на мозъците им и след това ги сравнили с данните за това колко обгрижвани са били на четири и после на осем години. Открили ясна връзка между грижите на четиригодишна възраст и големината на хипокампуса - част от мозъка, която отговаря за паметта, но не открили подобна корелация с вниманието към осемгодишните деца. Резултатите показали ключовото значение на подкрепящата емоционална среда на много ранна възраст.
Цялата статия можете да прочетете в броя на National Geographic България от Януари 2015
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах