сп. National Geographic - Юли 2020
National Geographic KIDS - Юли 2020

Средновековно убежище в планините

1.11.2014 г.

В Сванети, високо в Кавказките планини в Грузия, вековни стражеви кули се извисяват над самотни селца.

На зазоряване мъжете се събират край каменната кула, стиснали ножове в мазолестите си ръце. След нощния снеговалеж - първия за сезона в областта Сванети, високо в Кавказките планини в Грузия - утринният въздухът е ледено прозрачен. Внезапно над село Чолаши - отвъд 21-метровите кули, очертали древния му силует - става видим пръстенът от върхове по 4570 м, който векове наред пази една от последните оцелели средновековни култури далеч от останалия свят.

Възцарява се тишина, когато едрият бивш боксьор Звиад Ячвлиани повежда мъжете - и един дърпащ се бик - към двор над заснежената долина. Днес за сваните е ден на възпоменание - ормоци, когато се отбелязват 40 дни от смъртта на любим човек, в случая бабата на Ячвлиани. Мъжете знаят какво да правят, тъй като традициите на сваните - жертвоприношения на животни, ритуално отрязване на брадата, кървави вендети - се спазват в този див кът на Грузия вече над хиляда години. „В Сванети нещата се променят - казва 31-годишният Ячвлиани, баща на три деца, - но нашите традиции ще се съхранят. Те са част от нашата ДНК."

В двора той обръща бика с муцуната на изток, където слънцето е пропълзяло над назъбената корона на връх Тетнулди, близо до руската граница. Много преди идването на християнството през I хил. сл.Хр. сваните почитали слънцето и тази духовна сила - заедно със своето производно огъня - още присъства в местните ритуали. Когато мъжете с ножовете се събират пред него, Ячвлиани излива на земята чашка домашна ракия - приношение за баба му. Неговият възрастен чичо напява благословия. След това братовчед му, скрил в шепата си свещ срещу вятъра, пали козината на бика на челото, задната част на гърба и плещите. Това е кръстният знак, предаден с огън.

След благословията мъжете улавят в примка единия крак на бика и с дружни усилия връзват другия край на въжето високо на клона на една ябълка, така че ревящият звяр да не може да мърда. Ячвлиани сграбчва рогата му, а друг селянин измъква остра кама, коленичи до животното и почти нежно опипва врата му, за да намери артерията.

Цялата статия можете да прочетете в броя на National Geographic България от Ноември 2014
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах