сп. National Geographic - Юли 2020
National Geographic KIDS - Юли 2020

България от въздуха

2.9.2016 г.

Белоградчишките скали и крепостта „Калето“ имат специално място в съзнанието на българите. Те разкриват богатствата на природата и историята ни пред огромен брой чуждестранни гости на нашата страна. На 28 май т.г. два летателни балона се издигнаха от сгушената сред причудливите скали твърдина.

През януари 2012 г. National Geographic България публикува обширен материал за тези уникални забележителности. На 28 май т.г. два летателни балона се издигнаха от сгушената сред причудливите скали твърдина. Изпитателният полет бе последван от още няколко с обща продължителност един час. Насладиха им се 40 доброволци. Полетите се осъществиха по идея на архитект Пламен Мирянов от строителната фирма Arteks Engineering.

„Срещата с родната природа и с паметниците на славната ни история може да бъде осъществена над познатите пътеки, от горе – и това да се превърне в истинско преоткриване на България и българското“ – смята Мирянов. Според него от достъпна за малцина атракция полетите с балон над българските забележителности ще прераснат в начин цели семейства да усетят възторга от новата гледна точка към вековните богатства на земята ни.

Цялата статия можете да прочетете в броя на National Geographic България от Септември 2016
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах