сп. National Geographic - Юли 2020
National Geographic KIDS - Юли 2020

Разделеното кралство Тайланд

1.9.2014 г.

След години на политически хаос в страната армията взе властта. Къде са корените на недоволството?

Съблазънта на парите може да охлаби хватката на традицията и преди три десетилетия именно тази сила разклатила стария социален ред на Тайланд. По време на икономическия бум, започнал през 80-те години, богатството заприиждало в страната с такава скорост, че само за едно поколение доходът на глава от населението се утроил. Столицата Банкок се превърнала в метрополия от небостъргачи, където моловете си съперничели за пространство с будистките храмове. Хора от селата се стекли в големия град в търсене на работа и разкъсали традиционните семейни структури.

Днес около 10% от 67-те милиона граждани на Тайланд живеят в Банкок. При наличието на асфалтирани пътища, електричество, мотоциклети и телевизори тайландските селяни са се превърнали в едни от най-заможните бедни хора на света, придобивайки академичния етикет „средна класа селяни".

Освен това възходът на благосъстоянието породил недоволство от зеещата пропаст между богати и бедни. В резултат тайландското общество преминава през историческа реорганизация, в която бедните класи, подбуждани от амбициозни политици, са тръгнали да търсят своя дял от просперитета и влиянието. Съюзените стари политически институции на Тайланд - дворецът, администрацията и съдът, обединени около военните - се съпротивляват и отстояват привилегиите на йерархичната система, която управлява и обществения, и частния живот.

Тази динамика доведе до драматичната развръзка на 22 май т.г., когато след седем месеца на растящо напрежение военните взеха властта с преврат. Властите наложиха вечерен час и рязко ограничиха свободата на словото и пресата. Водачите на сваленото правителство бяха арестувани или се скриха. На журналисти, политици и учени с мнение беше заповядано да се предадат.

Цялата статия можете да прочетете в броя на National Geographic България от Септември 2014
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах