сп. National Geographic - Септември 2020
National Geographic KIDS - Септември 2020

Смъртта на юнашките птици

1.7.2014 г.

Електропроводи, стрелба, отрови и незаконен трафик заплашват символите на дедите ни.

Орелът кръжи над хълмовете, без да трепне с криле. Гледката е омагьосваща. Знам, че търси плячка и Майката природа го е надарила със способността да се рее, за да дебне, връхлита, убива, да се храни, оцелява и отглежда потомство. Така и трябва да бъде. Орелът е граблива птица, хищник. За мен обаче - както и за дедите ми, и за много други човешки същества от зората на времето до днес - той е и символ: на свобода, могъщество, на волни мечти и мамещи хоризонти... на нещо величаво и тайнствено, носещо се по самата граница на нашия свят.
Близо до мен двама младежи също следят птицата с очи. Приятно ми е да видя, че полетът на орела явно предизвиква вълнение и у тях. Точно тогава единият казва полугласно, но с искрен копнеж: „Ех, да ми беше сега тук пушката..."

„Прострелян млад царски орел бе транспортиран и настанен в Спасителния център за диви животни на „Зелени Балкани" с помощта на общинска администрация Свиленград и РИОСВ Хасково." Съобщението е от началото на тази година. След тричасова операция и няколкомесечни грижи орелът, наречен Кралчо, е успешно върнат в природата. Преди това му е поставен осигурен от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) предавател. С негова помощ ще е по-лесно да се проследи по-нататъшната му съдба и да се научи повече за опасностите, заплашващи пернатите хищници.

И друг царски орел е спасен от ветеринарните специалисти в Стара Загора, но се налага едното му крило да бъде ампутирано - това обрича властелина на небето на доживотен престой в Спасителния център. Трета такава птица е излекувана от огнестрелни рани, поставен й е предавател и е освободена, но по-късно е намерена мъртва в автомобил. В района, където е открит Кралчо, екип на „Зелени Балкани" попада на друга жертва на бракониери - ранен морски орел. Той обаче не оцелява. „В цялата страна броят на простреляните птици расте - казва с тревога Христина Клисурова, ветеринарен лекар и специалист по връзки с обществеността в Спасителен център за диви животни в Стара Загора. - Това е седмата за последните два месеца - а знаем, че малка част от бракониерските жертви имат късмета да бъдат открити навреме и да им се даде шанс да оцелеят. Стотици измират неоткрити всяка година."
Цялата статия можете да прочетете в броя на National Geographic България от Юли 2014
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах