сп. National Geographic - Февруари 2021
National Geographic KIDS - Февруари 2021

Смъртоносен контакт

1.2.2008 г.

Прехвърлянето на зоонозите от животни на хора може да предизвика пандемия. Учените са по следите на смъртоносни нови вируси.

Инфекциозните болести са навсякъде около нас. Те са нещо като хоросан, който споява едно същество с друго, един животински вид с друг в сложните постройки, наречени екосистеми. Това е един от основните жизнени процеси, изучавани от еколозите, редом с хищничеството, конкуренцията и фотосинтезата. Хищниците са сравнително едри зверове, които изяждат плячката си отвън навътре. Патогените (болестотворните агенти като вирусите например) са сравнително дребни твари, които ядат плячката си отвътре навън. Макар и да изглеждат страшни, в нормални условия инфекциозните болести представляват нещо толкова естествено, колкото и онова, което лъвовете правят с антилопите гну, зебрите и газелите.

Проблемът е, че условията невинаги са нормални.

Патогените също като хищниците имат предпочитания към определени видове, които са любимата им цел. И също както лъвът може от време на време да се отклони от обичайното си поведение (и да убие крава вместо антилопа гну или човек вместо зебра), така и патогенът може да се обърне към нова цел. Случват се инциденти. Стават отклонения. Обстоятелствата се менят, пораждайки нови възможности и нужди. Когато един патоген прескочи от животно на човек и успее да причини неприятности, резултатът е известен като зооноза.

Думата зооноза е непозната за повечето хора. Но тя ни помага да си изясним биологичната реалност зад стряскащите заглавия за птичия грип, ТОРС и други ужасяващи нови болести, както и за заплахата от надвиснала пандемия. Тя казва и нещо много важно за произхода на СПИН. Зооноза е термин от бъдещето, предопределен за честа употреба през XXI в.

Еболата е зооноза. Както и бубонната чума. Както също жълтата треска, маймунската шарка, говеждата туберкулоза, лаймската болест, треската Западен Нил, хеморагичната треска Марбург и много от грипните щамове. И още бесът, хантавирусният белодробен синдром и странното ново бедствие, наречено нипа, което убива свине и свинари в Малайзия. Всяка от тях е резултат от действието на патоген, който е успял да преодолее границата между животните и човешките същества. Тази форма на междувидов скок е доста обичайна - около 60% от всички познати човешки инфекциозни болести се споделят между животните и хората. Някои от тях (най-открояващата се е бесът) са широко разпространени и все още силно смъртоносни въпреки вековните усилия да се справим с последиците им, съгласуваните международни опити да ги унищожим или контролираме и ясната представа на медиците за начина им на действие. Други болести обаче са нови и необяснимо спорадични, като вземат няколко жертви (като хендра) или няколкостотин ту тук, ту там, а после изчезват с години.

Цялата статия можете да прочетете в броя на National Geographic България от Февруари 2008
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах