сп. National Geographic - Юли 2020
National Geographic KIDS - Юни 2020

Ценители и грабители

3.6.2016 г.

България 75 години след „Психология на нашето иманярство“ на Хаджийски – експорт на тракийски шлемове и импорт на шумерски плочи.

През 1905 г. в надгробна могила край Пловдив е открит шлем маска от I в., принадлежал на тракийски владетел или на член на градската управа на Филипопол. Подобни шлемове има изложени само в Германия и Франция.

През 1995 г. ценната находка е похитена от витрина в РИМ-Пловдив – единственият въоръжен грабеж в наш музей. Цели 20 години по-късно шлемът е намерен и върнат от служители на сектор „Трафик на културни ценности“ към ДАНС. „С колегите почти не вярвахме, че ще видим отново този ценен артефакт“ – признава директорът на музея доц. Костадин Кисьов.

Колко ценен е шлемът маска? Различни експерти го оценяват на между 200 000 и 3 млн. евро. Основното обаче е неговата културно-историческа стойност. Доцент Кисьов е категоричен, че крадците са действали по поръчка. Наоколо имало и други ценни експонати, но те отнесли само шлема. Нападението е извършено в обедната почивка на музея, когато двама мъже удрят с дръжка на пистолет охранителя Йордан Тихов по главата, а после разбиват витрината и похищават скъпоценната находка. Алармирани от СОТ-а, полицаите са на местопрестъплението само 5 минути по-късно, но крадците са изчезнали с плячката си безследно.

Двадесет години по-късно службите успяват да върнат шлема маска на РИМ-Пловдив. Той е в лошо състояние, но е успешно реставриран и отново е изложен на мястото си. Как е намерен, остава неясно. „Все още текат следствени действия“ – казва доц. Кисьов. Важното е, че взетите мерки за сигурност днес са несравнимо по-надеждни, отколкото в далечната вече 1995 г.

Ала кражбата на исторически ценности може да има различни посоки. През същата 2015 г., когато е открит шлемът маска, в гараж в Шумен полицията намира древен жертвеник, крайници от статуи, фрагменти от саркофази и впечатляваща плоча с изображения на хора, животни и митични същества.

Според проф. Николай Овчаров находките са от района на Месопотамия и са свързани с шумерските градове от XXIV–XXV в. пр.Хр. Най-вероятно артефактите, открити в шуменския гараж, идват от Близкия изток. Не е тайна, че в окупираните от „Ислямска държава“ територии терористите плячкосват антики, с чиято продажба се финансират. Смята се, че в онези земи има около 2400 района на археологически разкопки, разграбвани системно от иманяри.

За иманяр е сочен и единият от двамата заподозрени по случая с шуменския „гаражен Лувър“. Все пак е почти невъзможно антиките да са изкопани по нашите земи. Специалистите отхвърлят и възможността да са фалшификати или реплики.

За размерите на иманярството в България липсва публична статистика. Не са комплексно изследвани и причините за тази дейност у нас, макар че според известния социален психолог Иван Хаджийски (1907–1944 г.) тя е присъща за българите. Сред тях са високата безработица, бедността, недостатъчното противодействие от страна на органите на реда, понякога наивитетът, както и „тръпката“ от самото издирване на исторически ценности.

Някак актуално звучат думите на Иван Хаджийски от 1940 година: „В редиците на тези сбъркани хора се числят дипломати, виден книгоиздател, инженер. Но освен хората на здравия разум има и пленници на лековерието, суеверието и невежеството...“

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах