сп. National Geographic - Май 2020
National Geographic KIDS - Май 2020

Сирия: хаосът на войната

1.3.2014 г.

Културата на древния град вдъхва надежда за спасяването на Сирия въпреки трудния живот на населението й.

В правоъгълния двор на Омаядската джамия, сърцето на Стария Дамаск, забулени в черно жени седят и си приказват на кремавите каменни плочи, излъскани до блясък от стъпките на много поколения. Сред яките римски стени на джамията типичната дамаска смес от древно величие, покой и ежедневна суетня засега продължава необезпокоявана, въпреки тътена на снарядите в далечината - депеши от гражданската война, която опустошава порутените покрайнини на града. Но едва пристъпил извън високата порта на джамията, и си даваш сметка, че Старият град на Дамаск, макар незасегнат на външен вид, се е променил.

Под останките на римска колонада 54-годишният Мохамед Али снима за спомен семейство с мрачни лица, потърсило кратък отдих от разкъсвания от войната Алепо. Обичайните му клиенти - туристи, чуждестранни студенти и добре облечени семейства, излезли на разходка - отдавна ги няма. В центъра на града въоръжени мъже патрулират по улиците; те са членове на разрастващите се квартални милиции, които будят доверие у някои жители, а у други - страх. В очакване на неизвестното и опасение от най-лошото, докато потъва в икономически несгоди, Старият град се спотайва зад древните стени, които си връщат - за момента само символично - своето първоначално предназначение на укрепления. Отвъд стените военните пропускателни пунктове създават още една преграда, която удържа бунтовниците извън контролирания от правителството център на Дамаск.

По протежение на френските колониални булеварди, на оживените пазари за зеленчуци и в полупразните нощни клубове витае усещане на очакване в балона на временната безопасност. Минометни снаряди все по-редовно поразяват центъра на Дамаск, а правителството обвинява бунтовниците за нападенията. По-рано планината Касиюн, примигващият фон на нощния град, беше гнездо с прохладен бриз, където влюбени двойки ходеха да се гощават с плата плодове в кафенета с изглед към Дамаск. Днес е цитадела, от която правителствените сили сипят порой от снаряди.

Цялата статия можете да прочетете в броя на National Geographic България от Март 2014
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах