сп. National Geographic - Юли 2020
National Geographic KIDS - Юли 2020

Гранични спомени

4.4.2016 г.

Фотографът на този кадър е неизвестен, но за сметка на това снимката попаднала при прочут колекционер. Ноа Хамилтън Роуз (1874–1952 г.) бил хроникьор на Дивия запад. Събрал хиляди снимки – от нехранимайковци и бандити до граждани на Мейсън и други погранични градчета в навечерието на ХХ в.

Годината е 1890. Градчето Мейсън, Тексас – по-рано пограничен пост, който заселниците и индианските племена си оспорвали – се е превърнало в процъфтяващ животновъден център. Очевидно точно този ден трябвало да бъде запечатан за поколенията.

Фотографът на кадъра е неизвестен, но за сметка на това снимката попаднала при прочут колекционер.

Ноа Хамилтън Роуз (1874–1952 г.) бил хроникьор на Дивия запад. Събрал хиляди снимки – от нехранимайковци и бандити до граждани на Мейсън и други погранични градчета в навечерието на ХХ в.

През въпросния ден жителите на Мейсън се събрали да позират, обърнали лица към далечния обектив. Може би тъкмо била обявена важна новина: в крайна сметка на покрива на сградата на Mason News (малката снимка) е кацнал смелчага, който размахва вестник. Свалил е шапка, за да почете отдавна забравеното събитие. 

 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах