сп. National Geographic - Май 2020
National Geographic KIDS - Май 2020

Небесни пастири

1.2.2013 г.Афганистанските киргизи номади оцеляват в един от най-далечните, високопланински и омагьосващи райони на света. Живот в небесата – и ад на земята.

Ханът си мечтае за кола.

Нищо, че няма път. Баща му, предишният хан, цял живот настоявал за път. Новият хан прави същото. Пътят – твърди той – ще позволи на лекарите и лекарствата им лесно да стигат до тях. Тогава може би цялото това умиране ще престане. Учителите също ще могат да дойдат. Както и търговците. Ще имат зеленчуци. Тогава неговият народ – киргизите номади от далечен Афганистан – може да получи реален шанс да просперира. Пътят е работата на хана. Колата е неговата мечта.

Засега обаче, без кола и без път, действителността се свежда до един як. Ханът го води на въже, което е прокарано през носа му. Днес трябва да се местят; всички притежания на хана трябва да бъдат привързани за гърба на яка. Това включва десетина чайника, чугунена печка, автомобилен акумулатор, два слънчеви панела, юрта и 43 одеяла. По-малкият му брат и още няколко души му помагат. Якът рита и пръхти; товаренето е колкото опаковане, толкова и борба.

Местене – с това се занимават номадите. Афганистанските киргизи го правят между два и четири пъти годишно, в зависимост от времето и дали има паша за животните. Наричат родината си Бам-е Дуня, което означава „покривът на света“. Несъмнено е красива, но жизнената среда там е на самия предел на човешкото оцеляване. Земята им се състои от две дълги, издълбани от ледници долини, наречени памири, скрити дълбоко в големите планини на Централна Азия. Голяма част от тях са над 4250 м надморска височина. Вятърът е свиреп; не виреят никакви култури. Може да се случи температурата да бъде под нулата през 340 дни от годината. Много киргизи никога не са виждали дърво.

Цялата статия можете да прочетете в броя на National Geographic България от Февруари 2013
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах