сп. National Geographic - Януари 2021
National Geographic KIDS - Декември 2020

К2

1.4.2012 г.

Страх и страст в свирепата планина

 

Понеделник, 22 август, Лагер IV, 7950 м. Вихрушките бяха стихнали, снегът беше спрял, небето се простираше синьо и безоблачно чак до черната граница на Космоса.
През по-голямата част от юли и половината август шестимата членове на международната експедиция „Северен ръб на К2 2011" бяха сновали нагоре-надолу по рядко изкачвания Северен ръб на втория по височина връх в света. Те бяха единствената експедиция по изолираната китайска страна на К2 - гиганта в масива Каракорум, който се извисява на 8611 м над китайско-пакистанската граница. Алпинистите катереха ръба без изкуствен кислород и носачи.
Двамата казахстански алпинисти - Максут Жумайев, на 34, и Василий Пивцов, на 36 - опитваха съответно за шести и седми път да стигнат до върха. Полският видеооператор Дариуш Залуски, на 52, беше ветеран с три опита. Аржентинският фотограф Томи Хайнрих, на 49, имаше в биографията си две експедиции до К2, но не беше стигал до върха.
Но най-забележителна беше австрийката Герлинде Калтенбрунер - 40-годишна, тъмнокоса, бивша медицинска сестра. Това беше четвъртото й пътуване до К2. Ако този път успееше да достигне върха, щеше да стане първата жена в историята, изкачила всичките 14 осемхилядника в света без изкуствен кислород. Тя беше начело на експедицията заедно със съпруга си Ралф Дуймовиц, който вече беше изкачил всичките осемхилядници и беше водещият височинен алпинист в Германия. Беше стигнал до върха на К2 от пакистанската страна още при първия си опит през юли 1994 г.

Цялата статия можете да прочетете в броя на National Geographic България от Април 2012
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах