сп. National Geographic - Юли 2020
National Geographic KIDS - Юли 2020

Ядрените бежанци на Япония

1.12.2011 г.

След бедствието на 11 март на десетки хиляди им бе наредено да напуснат домовете си в близост до повредената атомна централа, а стъпките им днес са застинали в калта.

   

Най-тъжното в град Намие е, че сякаш всичко си е същото. Синьо-зелените ливади са тучни. Ромолящите реки Такасе и Укедо блестят на слънцето. Бръснарницата, жп гарата и ресторантът за пържено свинско изглеждат готови да отворят - сякаш са безкрайно далеч от хаоса и опустошението на селищата по-нагоре по крайбрежието. В префектурите Мияги и Ивате изхвърлените на брега часовници са застинали на около 3,15 ч следобед, когато цунамито погълна цели градове. В скромното рибарско градче Намие часовниците не са спирали.

Намие е едно от петте градчета, двата големи града и двете села, разположени отчасти или изцяло в радиус 20 км от атомната централа Фукушима Даичи - зона, обявена от правителството за забранена. Също като другите градове там, то всъщност вече не съществува. От 21 000 жители 7500 са се разпръснали из цяла Япония, а 13 000 живеят във временни жилища в региона на префектура Фукушима. Те са част от 70-те хиляди „ядрени бежанци".

Цялата статия можете да прочетете в броя на National Geographic България от Декември 2011
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах