сп. National Geographic - Септември 2020
National Geographic KIDS - Септември 2020

Крехка империя

1.6.2011 г.

От миниатюрните коралови полипи е израснало истинско чудо: Големият бариерен риф в Австралия. Но ще го победи ли разрухата?

Не много дълбоко под повърхността на Коралово море, където се намира живата екосистема на Големия бариерен риф, зъбите на рибите- папагали гризат скалите, щипките на крабовете щракат, докато се борят помежду си за скривалища, а 275-килограмов морски костур обявява присъствието си с мускулестите пулсации на въздушния си мехур. Наблизо проблясват акули и сребристи сафриди. Анемоните веят пипала, а дребните рибки и скариди сякаш танцуват енергично, пазейки скривалищата си в пукнатините. Всичко, което не може да се захване за нещо солидно, бива люляно и подхвърляно от океанските вълни.

Част от величието на рифа е именно неговото биоразнообразие. Той приютява 5000 вида мекотели, 1800 вида риби, 125 вида акули и безброй миниатюрни организми. Но най-магнетичната гледка - и основната причина за статута му на Световно наследство - е огромното количество корали: от корали - еленови рога, и изгладени от вълните листовидни корали до големи корали, подобни на каменен юмрук, украсени с топчести кафяви корали, кожести като седла. Меки корали покриват твърдите, водорасли и водни гъби оцветяват скалите, а всяка пукнатина е дом за някакво създание.

Времето, приливите и непрестанно променящата се планета създали Големия бариерен риф преди милиони години, разрушавали го и пак го изграждали, отново и отново. Сега всички фактори, които са позволили на рифа да расте, се променят със скорост, невиждана досега на Земята.

 

 

Цялата статия можете да прочетете в броя на National Geographic България от Юни 2011
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах