сп. National Geographic - Юли 2020
National Geographic KIDS - Юли 2020

Около Аляска за 176 дни

1.3.2011 г.

Досега никой не го беше правил: да измине пеш, на ски и с лодка 7530 км през 8 национални парка, десетки планински вериги и открай докрай през територията Юкон.

Андрю Скърка беше загубил кураж, а това беше ново усещане. От 2002 г. насам 29-годишният приключенец беше навъртял над 40 200 км пеш и беше станал един от най-опитните и бързи пешеходци света. Сега обаче, докато седеше пред пощенската станция в селцето Слана в Аляска и отваряше пакетите с допълнителни провизии, - съдържащи всичко - от щеки за ходене, с които щеше да замени тези за сняг, до карти с отбелязани сведения и указания, събрани и сверени месеци по-рано, - той се мъчеше да си възвърне ентусиазма. Беше май , а той беше изминал по-малко от една трета от 7530-километровия маршрут пеш, на ски и с лодка около Аляска. Чакаха го месеци път и не можеше да си позволи да губи кураж.
Проблемът се криеше в кишавия сняг - обледенени буци, които не можеха да издържат тежестта на скиора. В Аляските планини Скърка беше напредвал мъчително, затъвайки дълбоко. Наложи се да ходи. През по-голямата част от един ден беше пристъпвал като щъркел, като на всяка крачка потъваше до коляно в снега и си проправяше път през гъсталаците от върба и елша. Успя да отхвърли мизерните 19 км, преди да мръкне. Скърка не беше свикнал на подобни разстояния. През 2007 г. беше извървял 11 064 км в рамките на широка обиколка през Американския Запад, със средно 53 км на ден. Две години по-рано беше изминал пеш 12 517 км от атлантическия бряг в Квебек до тихоокеанския в щата Вашингтон по т.нар. „Маршрут от море до море". При все че физическите умения и желязната воля на Скърка играеха роля в неговите подвизи, той беше станал легендарен в средите на пешеходците на ултрадълги разстояния заради подготовката си - прецизния контрол върху всеки километър и всяка секунда.

Аляска обаче не се оставяше да бъде контролирана.
Обади се на семейството си в Масачусетс от крайпътен телефон недалеч от Слана, едва що започнал дългата пешеходна част от своето пътуване. Несвойственият за него стрес изби на повърхността и внезапно той се разплака.

Цялата статия можете да прочетете в броя на National Geographic България от Март 2011
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах