сп. National Geographic - Август 2020
National Geographic KIDS - Август 2020

Спорни царе

1.12.2010 г.

Какво е било царството на Давид и Соломон - бляскава империя или градче от селски тип? Зависи кой археолог ще попитате.

Кръглоликата жена седи на пейка в Стария град на Йерусалим. Облечена е топло в есенния хлад, гризе ябълка и изучава постройката, донесла й едновременно слава и тревоги. Всъщност не прилича много на сграда - просто няколко ниски каменни стени, долепени до древна поддържаща стена, издигаща се на тераси на 20 м височина. Но тъй като жената е археолог и това е нейното откритие, очите й виждат неща, които други не биха забелязали. Тя вижда разположението на сградата - на северния скален венец на древния град над Кедронската долина в Йерусалим - и си представя идеалния наблюдателен пункт, от който може да се обгърне с поглед цялото царство. Представя си финикийските дърводелци и зидари, които са я издигнали през X в. пр.Хр. А най-вече си представя човека, който според нея е поръчал и обитавал постройката. Името му било Давид. Най-вероятно това, обяви тя пред света, е сградата, описана в библейската Втора книга Царства: „Тирският цар Хирам проводи при Давида... дърводелци и каменоделци, и те съградиха на Давида дом. Давид разбра, че Господ го е утвърдил за цар над Израиля и е въздигнал царството му заради Своя народ Израиля."

Името на жената е Ейлат Мазар. Докато дъвче и оглежда, тя е олицетворение на спокойствието - до момента, когато се появява гид с група туристи. Той е млад израелец и води пет-шест души. Бил е неин студент по археология, а тя е дочула, че води хора на това място и им обяснява, че това НЕ Е дворецът на Давид и че всички археологически проучвания в Града на Давид са просто начин, по който израелци с десни убеждения искат да разширят териториалните претенции на страната си и да прогонят палестинците.

Мазар скача от пейката и се запътва с решителна крачка към гида. Изстрелва срещу му канонада на иврит, докато той я наблюдава безстрастно. Зяпналите туристи я проследяват с поглед как се отдалечава гневна.

„Трябва да бъдеш силна - мърмори си тя пътем. - Сякаш всички искат да стъпчат работата ти." После добавя, вече по-жално: „Защо? Какво толкова лошо сторихме?" Изглежда потресена. „Усещам как се разболявам от целия този стрес - казва тя. - Загубих години от живота си."

Няма друго място на света, където археологията толкова да прилича на боксов мач. Една от причините за това е Ейлат Мазар. Когато през 2005 г. обяви, че според нея е открила двореца на цар Давид, това прозвуча като откровена апология на старомодното предположение, че библейското описание на империята, създадена от Давид и продължена от сина му Соломон, отговаря на историческата истина. Твърдението на Мазар поощри всички онези евреи и християни по света, които са убедени, че Старият завет може и трябва да се приема буквално. Предполагаемото й откритие среща особено силен отзвук в Израел, където историята за Давид и Соломон е преплетена с историческите претенции на евреите към библейския Сион.

Цялата статия можете да прочетете в броя на National Geographic България от Декември 2010
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах