сп. National Geographic - Февруари 2020
National Geographic KIDS - Февруари 2020

Семейните тайни на Тутанкамон

1.9.2010 г.

Генетични доказателства хвърлят светлина върху живота и смъртта на момчето цар.

Мумиите вълнуват въображението и сърцата ни. Обвити в тайни и вълшебство, те някога също са били хора, които са живели и обичали като нас.

Вярвам, че трябва да почетем тези древни мъртъвци и да ги оставим да почиват в мир.

Но има някои загадки на фараоните, които можем да разрешим само ако изследваме техните мумии. През 2005 г. сканирахме с компютърен томограф тялото на Тутанкамон и това ни позволи да докажем, че той не е загинал от удар по главата, както си мислят много хора. Нашият анализ показа, че дупката на тила му се е получила в процеса на мумификация. Освен това изследването установи, че Тутанкамон е умрял едва 19-годишен - може би скоро след счупването на левия му крак. По-късно проучихме още по-подробно неговата мумия и се сдобихме с необикновени разкрития относно живота, раждането и смъртта му.

Историята на Тутанкамон ми прилича на пиеса. Първото действие от драмата започва около 1390 г. пр.Хр., няколко десетилетия преди раждането на Тутанкамон, когато на египетския трон се възкачва великият фараон Аменхотеп III. Този цар от XVIII династия притежава несметни богатства и властва над империя, разпростряла се на 1900 км от Ефрат на север до Четвъртия праг на Нил на юг. Заедно с властната си съпруга Тейе, Аменхотеп III управлява 37 години, като почита боговете на предците и най-вече Амон, докато народът му просперира и в царската хазна се вливат изобилни богатства от чуждите владения на Египет.

И ако Първо действие е посветено на традицията и стабилността, във Второ става дума за бунт. След смъртта си Аменхотеп III е наследен от своя втори син Аменхотеп IV - странен мечтател, който се отвръща от Амон и другите богове в държавния пантеон и вместо това отдава почит на едно-единствено божество - слънчевия диск Атон. През петата година от своето управление той сменя името си на Ехнатон - „Угоден на Атон". Въздига се до положението на жив бог и изоставя традиционната религиозна столица Тива, като създава величествен церемониален град на 290 км на север - на мястото, известно днес като Амарна. Тук той живее със своята велика съпруга, прекрасната Нефертити, и двамата заедно служат като първожреци на Атон. Жречеството на Амон е лишено от цялата си власт и богатства и Атон е единовластен господар.

Краят на управлението на Ехнатон е обвит в неяснота. Има един или може би двама царе, които са управлявали за кратко - или заедно с Ехнатон, или след смъртта му, или и двете. Подобно на много други египтолози и аз смятам, че първият от тези „царе" всъщност е Нефертити. Вторият е загадъчният Сменхкара, за когото не знаем почти нищо. Знаем със сигурност, че при вдигането на завесата в началото на Трето действие на трона седи малко момче - 9-годишният Тутанкатон („Жив образ на Атон"). В рамките на първите две години от своето управление той напуска Амарна и заедно със съпругата си Анхесенпаатон (дъщеря на Ехнатон и Нефертити) се завръща в Тива, където отново отваря храмовете и възстановява техния блясък и богатства. Двамата променят имената си на Тутанкамон и Анхесенамон, като обявяват отказа си от ереста на Ехнатон и подновената си преданост към култа на Амон.

Десет години след възкачването си на престола Тутанкамон вече е мъртъв, без да е оставил наследник. Погребан е набързо в малка гробница, първоначално предназначена за частно лице, а не за цар. За да отмъстят за ереста на Ехнатон, следващите фараони успяват да изличат от историята почти всички следи от амарнските царе, включително Тутанкамон.

По ирония на съдбата този опит да се заличи споменът за Тутанкамон всъщност го запазва завинаги. По-малко от век след смъртта му никой вече не си спомня къде е гробницата му. Скрита от грабителите от издигнати върху й постройки, тя остава практически непокътната до откриването й през 1922 г. Но до момента археологическите данни не са успели да осветлят най-близките семейни връзки на младия цар.

Затова решихме да анализираме ДНК от Тутанкамон и от още десет мумии, за които подозирахме, че са сред най-близките му роднини. През 2008 г. няколко генетици ме убедиха, че науката се е развила достатъчно, за да ни гарантира добри шансове да получим полезни резултати. Организирахме две най-модерни лаборатории за анализ на ДНК - една в мазето на Египетския музей в Кайро и една в Медицинския факултет на Каирския университет. Освен това решихме да сканираме с компютърен томограф всичките мумии, за което отговаряха Ашраф Селим и Сахар Салеем от Медицинския факултет на Каирския университет.

Известна бе самоличността на четири от мумиите: самия Тутанкамон, все още в гробницата си в Долината на царете, и три мумии от експозицията на Египетския музей - Аменхотеп III и Юя и Тую, родителите на неговата велика царица Тейе. Сред неидентифицираните мумии имаше тяло на мъж, открито в една загадъчна гробница в Долината на царете, известна като KV55. Археологическите и текстовите данни навеждаха на мисълта, че най-вероятно принадлежи на Ехнатон или на Сменхкара.

Цялата статия можете да прочетете в броя на National Geographic България от Септември 2010
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах