сп. National Geographic - Декември 2020
National Geographic KIDS - Декември 2020

Райските птици

1.7.2007 г.

Райските птици от Нова Гвинея се отличават с най-предизвикателните костюми и най-лудешките ритуали при чифтосване в царството на пернатите.

В оплетената с лиани влажна джунгла на Нова Гвинея, може да се наблюдава най-абсурдният театър в природата - брачният танц на райските птици. Няма други пернати на света, които да подхождат към чифтосването по толкова сложен начин. За да смаят придирчивите женски, мъжките се перчат в костюми, достойни за сценична постановка: къси наметала, бляскави нагръдници, панделки за глава, бонета, бради, обеци и дълги тънки пера, които се завиват нагоре като елегантни мустаци. Живите им цветове - червено, жълто, синьо - греят на фона на неумолимо зелената дъждовна гора.

Райските птици са кацнали на един невероятен клон на птичето родословно дърво - те са пищно пременените братовчеди на оперените в строги цветове гарвани и врани.

Отделянето от скучните им роднини започнало преди милиони години, еволюирайки в днешните 38 еклектични вида, 34 от които живеят единствено в Нова Гвинея и на околните острови.

Цялата статия можете да прочетете в броя на National Geographic България от Юли 2007
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах