сп. National Geographic - Януари 2021
National Geographic KIDS - Декември 2020
Докато морето е замръзнало, белите мечки ловуват почти непрекъснато. Трябва да натрупат достатъчно мазнини, за да преживеят лятото, когато ледът се топи и ловът става труден. Но малките бели мечета не чакат наготово обяда си. Те се учат как да оцеляват в мразовитата Арктика, като внимателно наблюдават своята учителка – майка си.
Знаеш ли, че названието „гейзер“ произлиза от името на исландския горещ извор Гейсир – един от първите, станали известни в Европа? Чувал ли си, че близо 30% от исландското електричество се произвежда от геотермална енергия, идваща от подземни води, нагорещени от разтопени скали дълбоко в земната кора? Научи още за тази северна страна на огън и лед.
Сънищата се пораждат в тази част на мозъка ти, която отговаря за спомените, емоциите и мислите. Нощем мозъкът смесва това, което вече си запаметил, с нещата, за които си си мислил напоследък. В резултат може да се получат реалистични, но необикновени сънища, които могат да ти кажат много за теб самия и за случващото се в живота ти.
Когато един работник оставил включена видеокамера на леда, два императорски пингвина решили, че е техен ред да бъдат филмови звезди. Единият се приближил и ритнал камерата, така че тя се обърнала към небето. После пингвинът погледнал в обектива, а в кадъра се вмъкнала и още една птица. Научи още любопитни истории с животни от рубриката „Удивителни животни“.
Някога в Сибир, Монголия и Китай използвали като платежно средство калъпи пресован чай. Инките наричали златото „потта на слънцето“, а среброто – „сълзите на луната“. В Аржентина на жаргон наричат местната валута – песото – „манго“. Виж още интересни
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах