сп. National Geographic - Септември 2020
National Geographic KIDS - Септември 2020

Шотландец откри съкровище на 3 000 години

13.8.2020 г.

Археологът-любител Мариуш Степиен с помощта на металотърсач е открил в Шотландия артефакти от бронзовата епоха, съобщи „Гардиън”.

Сред находките има комплект конски амуниции и меч на около 3 000 години. Откривателят признава, че е „на седмото небе” от щастие.

Според изданието, в края на юни Степиен е участвал заедно със свои приятели в разкопки, когато се натъкнал на металните предмети на дълбочина метър и половина. Сигналът от металотърсача бил толкова силен, че той съобщил за откритието на експертите от организацията Treasure Trove. Професионалните археолози се отзовали незабавно и изследвали мястото в продължение на почти един месец.

През това време откривателят и приятелите му работили заедно с тях, тъй като искали да участват в разкопките от начало до край. Учените са открили меч, прибран в ножница и украсен с ремъци и катарами, капачки от колелата на древни карети, както и останките от декоративна „висулка дрънкалка“, която е била закрепвана за конската сбруя – първата, открита в Шотландия, и третата във Великобритания.

Според ръководителя на Treasure Trove Емили Фрийман, откритието е от общонационално значение, тъй като в Шотландия има съвсем малко находки от бронзовата епоха. „За нас това беше прекрасна възможност не само да възстановим бронзовите артефакти, но и органичните материали”, разказва тя. Предстои да бъдат оценени артефактите и да се изясни, защо са били закопани именно там. /БГНЕС

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах