сп. National Geographic - Септември 2020
National Geographic KIDS - Септември 2020

Повече от когато и да било убити природозащитници

11.8.2020 г.

Протестите срещу добив на полезни изкопаеми и обезлесяване, водни електроцентрали и големи ферми са опасни на много места по света.

Миналата година по света за били убити 212 природозащитници, сочи ново проучване на неправителствената организация Global Witness. Това означава, че има средно над четири убийства седмично – повече от когато и да било. Освен това еколози в много страни биват заплашвани системно, оклеветявани и изправяни пред съда заради това, което вършат.

Повечето от убийства на природни активисти са били извършени в Колумбия (64), Филипините (43) и Бразилия (24), сочи проучването. Global Witness регистрира, че  над 2/3 от всички случаи са в Латинска Америка. Но през изминалата година има и двама активисти, които са били убити в страна от Европейски съюз – а именно Румъния. Организацията предполага, че реалният брой на убитите природозащитници е значително по-висок, защото има много потулени случаи и такива, които не са докладвани.

Според неправителствената организация извършителите са предимно компании, фермери и понякога криминални групи. „Земеделие, нефт, газ и добив на ресурси са причините за насилие срещу природозащитниците – това са индустриите, които подклаждат и климатичните промени чрез обезлесяване и отделяне на емисии“, казва Рейчъл Кокс от Global Witness.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах