сп. National Geographic - Септември 2020
National Geographic KIDS - Септември 2020

Много пациенти с Covid-19 губят обонянието си. Връщат ли си го обратно?

10.8.2020 г.

Неспособността да усещаме аромати или аносмията е един от обичайните симптоми за Covid-19.

от Sarah Harrison, Nationall Geographic

В началото на март Питър Куаг започва да усеща симптоми на Covid-19 като втрисане и  температура. Една вечер, докато готвел, забелязал, че не усеща миризмата на месото. „Сигурно е много прясно, помислих си“, казва той. На следващата сутрин не усетил миризмата на сапуна под душа, нито на белината, която използвал за почистването на къщата. Когато Куаг доближил нос към бутилката и вдишал дълбоко, белината опарила очите и носа му, но като аромат нищо не усетил.

Неспособността да усещаме аромати или аносмията е един от обичайните симптоми за Covid-19.  Според анализи някъде между 34% и 98% от хоспитализираните пациенти с Covid-19 изпитват аносмия. Проучване установява, че пациентите с Covid-19 е 27 пъти по-вероятно да загубят обонянието си в сравнение с останалите, като това прави аносмията по-ясен предвестник на болестта дори от температурата.

За повечето пациенти с Covid-19, които страдат от аносмия, усещането се възстановява след няколко седмици, но лекарите все още не знаят дали вирусът нанася трайни увреждания на обонянието.

Да не усещате аромати звучи като незначителен страничен ефект, но резултатите могат да са разрушителни. Обонянието е тясно свързано със самосъхранението, способността да усещаме миризмата на огън, химикали или развалена храна,  както и със способността да усещаме други аромати и да се наслаждаваме на храната. Хората, загубили обонянието си, често казват, че се чувстват изолирани и депресирани и губят наслада от интимността. Сега учените започват да разкриват как Covid-19 засяга това важно усещане, надявайки се, че работата им ще помогне на хиляди хора останали без обоняние.  

Не е ясно дали загубата на обоняние поради Covid-19 се различава от другите случаи на аносмия, причинени от вируси. При Covid-19 обаче хората забелязват загубата на усещането незабавно, тъй като ги няма придружаващите конгестия и схванатост, които като цяло характеризират ранните стадии на причинената от вируси аносмия. Друга сериозна разлика е, че много пациенти с Covid-19, които съобщават, че са загубили обонянието си, го възвръщат само след няколко седмици, за разлика от хора, които получават аносмия след прекарване на други вируси – там възстановяването отнема месеци, дори години.

„Не търся съчувствие, казва Куаг. Но не се шегувам. Докато не загубите нещо не разбирате какво имате. Кое бих предпочел да загубя – обонянието си и усещането за вкус, зрението си или слуха? Вече не съм сигурен.“

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах