сп. National Geographic - Септември 2020
National Geographic KIDS - Септември 2020

Най-високото в света тропическо дърво

7.8.2020 г.

През последните няколко години в малайзийския щат Сабах на остров Борнео все по-често биват откривани изключително високи дървета от вида Shorea faguetiana.

През 2016 г. там бе намерена цяла гора с дървета над 90 метра. Този рекорд е засенчен през 2019 г., когато екип на Университетите Нотингъм и Оксфорд, работещ съвместно с South East Asia Rainforest Research Partnership, обявиха откриването на гигант с ръст 100,8 метра, растящ в горите на Сабах.

Това е първото стометрово тропическо дърво (и най-високото известно досега в света цъфтящо дърво) откривано досега. Екипът нарекъл дървото „менара“, което на малайзийски означава кула. Учените изчислили, че теглото му възлиза на 81 500 килограма без корените.

Тези рекордно високи дървета  принадлежат към един и същ вид – „жълти менари“. Те са силно застрашени, тъй като от десетилетия биват изсичани, а сега са включени в червения списък на  Международният съюз за защита на природата и природните ресурси (IUCN).

Основната тропическа гора в Сабах е под защита, но в други части на Борнео дърветата продължават да бъдат изсичани за направа на куфраж при леене на бетон и евтин шперплат. Тези невероятни дървета, всяко от които със свое собствено биоразнообразие с хиляди насекоми, гъби и други растителни видове, може да бъде нарязано за дъски за отрицателно време.

Тези изключително високи дървета са били забелязани с помощта на лазерно сканиране на гората от самолет през 2018 г.  Гигантът се откроил при направата на триизмерни образи на гората. След идентифицирането на дървото обаче, данни за точната му височина се събират по  забележително примитивен начин:  с катерене и метър.

Задачата за изкачване и измерване на тропическите високи дървета   се пада на Ундинг Ями, той е арборист и  изследовател към организацията South East Asia Rainforest Research Partnership.

Изкачването на дърветата е рисковано и трудно. Изисква спокоен ум и добра физическа форма. Екипът на резервата Danum Valley усъвършенства тези умения като работи в тропическите гори всеки ден и играе изключително разпалени игри на бадминтон и футбол в свободното време – при високи температури и влажност.

Най-високите дървета към момента остават калифорнийските секвои, които стигат 115,7 метра височина.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах