сп. National Geographic - Септември 2020
National Geographic KIDS - Септември 2020

Какво се случва с ледовете в Източна Антарктида

5.8.2020 г.

Източно антарктическият леден пласт, в който се съдържа 80% от световния лед, може да е по-уязвим поради затоплянето, отколкото се смяташе досега.

От DOUGLAS FOX National Geographic

Нов доклад, публикуван в Nature, предполага – въз основа на проучване на кристали, събрани от района – че голяма част от него се е срутила преди 400 000 години и това е допринесло за покачването на морското ниво с 3 метра. Според изчисленията предполагат драматичната промяна се е случила по време на дълъг, но сравнително мек период на затопляне.

По време на този период количеството въглероден диоксид в атмосферата не се е покачвало особено, като максимумът е бил 300 частици на милион, казва Дейвид Харууд, от University of Nebraska в Линкълн, който специализира антарктическа глациална история. Съвременните нива на въглероден диоксид към момента са 410 частици на милион. През следващите векове този допълнителен въглероден диоксид може да покачи температурите и морското ниво доста над това отпреди 400 000 години, казва той. „Това не е добре за бъдещето.“

Другите ледени пластове, в това число този в Гренландия и Западна Антарктида, също ще се топят през идния век. Гренландия е разположена по-далеч от Северния полюс, което я излага на по-топъл въздух, а Западна Антарктида е разположена в разлата „купа“, която се намира под морското ниво и я излага на топли океански течения. Но ледените пластове на Източна Антарктида не са така застрашени, защото обхващат студения Южен полюс и по-голямата част са върху земя, която ги предпазва от топлината на океана.

„От дълго време ледовете на Източна Антарктида са защитени по този начина“, казва Славек Тулакзик, глациолог в Калифорнийския университет, Санта Круз, който участва в изследването. Да говорим за топене „до неотдавна бе немислимо“.

Източна Антарктида може да допринесе за покачването на морското ниво по-скоро от очакваното. Парниковите газове, които хората произвеждат, ще допринесат за прогнозираното покачването на морското ниво с почти 13 метра. То ще бъде предизвикано от топенето на ледовете през следващите векове, включително и тези на Източна Антарктида.

Новите резултати допълват необходими детайли, казва Морийн Раймо, морски геолог от Lamont-Doherty Earth Observatory в Ню Йорк. Тя изследва древните брегове по света, които сега са разположени високо над вълните. Тези брегове показват многото пъти в които моретата са се покачвали в миналото, в това число и преди 400 000 години, когато са се покачили с около 10-12 метра в сравнение с днешните нива.

Топенето на ледовете в Гренландия, Западна Антарктида и по цял свят може да допринесе за покачване на морското ниво с 9 метра. Топенето на ледовете от Източна Антарктида може да качи нивото с още 3-4 метра.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах