сп. National Geographic - Септември 2020
National Geographic KIDS - Септември 2020

Има условия за сериозен ураган в Атлантическия океан през 2020 г.

4.8.2020 г.

Американските щати, разположени по протежение на Атлантическото крайбрежие и Мексиканския залив, предстои да се сблъскат с най-лошото от прогнозирания активен и потенциално разрушителен сезон на ураганите.

от BY SARAH GIBBENS  National Geographic

Средно годишно там се образуват около 12 бури с имена. Тази година метеоролозите от Националната агенция за океанските и атмосферни изследвания прогнозират, че могат да се завихрят от 13 до 19 бури, от които шест ще бъдат сериозни урагани.

Топлата вода действа като гориво за ураганите на морската повърхност покрай Източното крайбрежие, Мексиканския залив и Карибско море, където към момента температурите са над средните. Ураганите започват като гръмотевични бури над океана. Подхранвани от топлината на водите тези бури създават алтернативни модели на ниско и високо налягане, което постоянно тегли топлата океанска вода в атмосферата. Колкото по-топла е водата, толкова по-силно ураганът се върти и толкова повече вода може да задържи.

Миналата година заради топлите септемврийски води в Карибско море ураганът „Дориан“  изля опустошително количество дъжд над Бахамите.

Ветровете също благоприятстват ураганите. Повечето урагани, които връхлитат източната част на САЩ започват като групи гръмотевични бури (известни като тропически вълни) край западното крайбрежие на Африка.

Проучвания са доказали, че температурите на морската повърхност навсякъде по света се покачват, като в резултат океаните абсорбират около 90% от допълнителната топлина, създадена от парниковите емисии. Проучване, публикувано през 2018 г., предполага, че затоплянето на океаните и температурата на атмосферата може да забавят хода на бурите, феномен, който би довел до повече наводнения, тъй като бавните бури, които се носят над земята носят и повече дъжд. По-топлият въздух също може да задържи повече вода.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах