сп. National Geographic - Септември 2020
National Geographic KIDS - Септември 2020

Родени оптимисти

3.8.2020 г.

Близо 75000 участници от Германия, Нидерландия и САЩ са се включили в проучване за оптимизма, най-голямото досега, резултатите от което неотдавна излязоха в журнала Journal of Research in Personality.

Респондентите трябвало да отговорят доколко са оптимистично настроени за бъдещето си в различни фази от живота си? И как определени събития се отразяват на вярата им?

В изследването учени от САЩ, Германия и Канада стигат до изненадващи отговори. Например: „Противно на това, което смятате, установихме, че наистина жестоки събития като смърт и разводи не се отразяват особено на начина по който хората гледат на бъдещето си“, казва Уилиям Чопик, психолог от Michigan State University, USA и водещ автор на проучването. Много хора в Германия, Нидерландия и САЩ, казва той, успяват да се фокусират върху положителните неща в живота си.

Най-младият интервюиран е на 16 г., а най-старият на 101 г. Благодарение на този голям възрастов диапазон учените успяват да изследват щателно в коя фаза на живота оптимизмът е най-голям и как той се развива с течение на човешкия живот.

Учените установяват, че от 15 години докъм 60, понякога 70 години,  оптимизмът на участниците нараства.

„Забелязали сме, че оптимизмът расте с възрастта. Задържа се в определен момент, след което спада отново към последните години от живота“, казва авторът на проучването Чопик. Той приписва това на факта, че хората в ранните години от живота си, докъм средна възраст, имат усещането, че могат да повлияят върху бъдещето си.

Това чувство изглежда започва да намалява около 60-тата -70-тата година. Авторите на проучването обясняват, че спадането на оптимизма в стара възраст се дължи на два фактора. Първо, с напредването на възрастта се влошава и здравето. Второ, по-възрастните знаят, че голяма част от живота им е зад тях. Въпреки това, казва Уилиям Чопик, по-възрастните участници в проучването не са „пълни песимисти“.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах