сп. National Geographic - Януари 2021
National Geographic KIDS - Декември 2020

Диамантът Хоуп идва от 660 км дълбочина

31.7.2020 г.

Идващ от дълбочина 660 километра, легендарният диамант Хоуп вероятно се е образувал във вътрешната мантия на Земята.

Легендарният син диамант Хоуп е един от най-ценните диаманти в света. Според учени от Американския институт по гемология уникалният скъпоценен камък вероятно идва от още по-дълбоки слоеве на Земята отколкото се смяташе досега.

Цветът на легендарния диамант Хоуп е описан през 1996 г. от Американския институт по гемология като „необичайно тъмно сиво-син“. Той тежи 45, 53 карата и е най-големият син диамант намиран досега – както и един от най-ценните в света.

Ново проучване сега разкрива друго изключително свойство на легендарния камък. Както сочат учените от Американския институт по геомология, „диамантът вероятно идва от слой три пъти по-дълбок отколкото останалите диаманти. Изучаване на подобни диаманти потвърждава предположението, че произходът му е от вътрешната мантия – или от над 660 километра дълбочина.

Диамантът Cullinan, който бе намерен през 1905 г. и се считаше за най-големия диамант откриван досега, също вероятно идва от вътрешната мантия. Диамантът е бил разцепен няколко години след намирането му и девет големи парчета са част от Британските кралски бижута.

Диамантите по принцип се образуват при налягане в мантията, слоят между земната кора и земното ядро. Повечето диаманти идват от дълбочина 150-200 километра, но някои са от дълбочина над 660 километра. Диамантът  Хоуп е намерен в Индия през XVII век и по-късно става част от кралските бижута на крал Луи XIV. От 1958 г. диамантът Хоуп е в колекцията от скъпоценни камъни на Националния природонаучен музей във Вашингтон окръг Колумбия, където все още може да се види днес.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах