сп. National Geographic - Август 2020
National Geographic KIDS - Август 2020

Оксфордската ваксина влиза в последна фаза на изпитание

30.7.2020 г.

Кандидатът за ваксина срещу Covid-19 ChAdOx1 се разработва от Оксфордския университет в Обединеното кралство, в сътрудничество с био фармацевтичната компания AstraZeneca.

от Kevin Damasio National Geographic

Първите две фази от клиничните изпитания, бяха проведени през април в Южна Англия, когато бяха проверени имунните отговори при над 1000 здрави доброволци на възраст между 18 и 55 г. Ваксината сега е в трета, последна фаза на развитие и се тества върху доброволци в Бразилия.

Резултатите ще са важни, защото ще ускорят придвижването на ваксината за  одобряване от Регулаторната агенция по лекарствата и здравните продукти. В крайна сметка клинични изпитания за ChAdOx1, ще бъдат направени и в Обединеното Кралство,  САЩ и Южна Африка, като целта е да участват 50 000 доброволци. Предварителните резултати ще бъдат събрани до ноември и, ако бъде потвърдено, че ваксината е ефективна, оксфордският екип ще я подаде за първоначална регистрация към Регулаторната агенция по лекарствата и здравните продукти до края на годината.

В САЩ друга ваксина от биотехнологичната компания Moderna навлиза в трета фаза на клинични изпитания тази седмица. В нея участват 30 000 доброволци от 89 места от страната, които  тестват ефективността на ваксината mRNA. Тя ще бъде първата по рода си, одобрена от Националния институт по здравеопазване.

Тестването на ваксина е времеемък и взискателен процес. Доброволците трябва да сe следят внимателно в продължение на месеци, а те самите са изправени пред рисковете от потенциалните странични ефекти.

Предварителните резултати от първите две фази на клинични изпитания на ChAdOx1 са публикувани в The Lancet на 20 юли. При участниците е имало леки странични ефекти, като умора и главоболие без сериозни нежелани реакции. Учените установяват, че оксфордската ваксина отключва мощен имунен отговор в двете основни защити, отговорни за откриването и атакуването на патогените – антителата и Т-клетките.

Тялото започва да развива имунен отговор между осем и десет дни след слагането на ваксината, но пълна защита през този период не се гарантира. Поради това учените събират проби от кръвта около 28 дни след ваксинирането, период достатъчно дълъг да позволи на тялото да произведе разпознаваеми защитни клетки.

През април Оксофордския университет и AstraZeneca обявиха споразумение за производството на един милиард дози от ваксината. Споразумението е тя да се продава на цена достъпна за възможно най-много хора.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах