сп. National Geographic - Август 2020
National Geographic KIDS - Август 2020

В Япония създадоха разтворими в морска вода найлонови пликове

28.7.2020 г.

Японската корпорация Mitsubishi Chemical е разработила найлонови пликове, които могат напълно да се разтворят в морска вода, съобщи японската обществена телевизия.

Пликовете са изработени от специален материал, който на пипане и по своята текстура не се различава от обикновения полиетилен. Той съдържа захарна тръстика. Според японската компания, такива пликове могат да се разложат напълно в морската вода в рамките на само една година. От Mitsubishi Chemical са убедени, че разработката ще помогне в борбата за намаляване на пластмасовите отпадъци в моретата и океаните.

В момента компанията подготвя масово производство на тези торби в сътрудничество с националните компании. От 1 юли тази година във всички магазини в Япония трябва да се плаща за найлоновите торби за покупки. Според японските власти, тази мярка трябва да помогне за съкращаване на обема на пластмасовите отпадъци в страната и по крайбрежието ѝ. Магазините са длъжни да предлагат на клиентите и безплатни пликове, изработени от биоразградими растителни влакна.

Гражданите са призовани също да ходят за покупки със собствени чанти с цел намаляване на обема на използваните пластмасови пликове. По данни на ООН, на Земята всеки ден се произвеждат около 300 милиона тона пластмасови отпадъци, като приблизително 8 милиона тона от тях попадат в Световния океан. Там той се превръща в микропластика, поглъщана от рибите, мекотелите и китовете, което вече е глобален проблем.

Правителството на Япония разработва мерки, които до 2050 г. да изключат напълно възможността от територията на страната в океана да попаднат пластмасови отпадъци. /БГНЕС, ТАСС

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах