сп. National Geographic - Октомври 2020
National Geographic KIDS - Октомври 2020

Интензивни урагани в Атлантическия океан – повече пожари в Амазония

23.7.2020 г.

Сезонът на пожарите през 2020 г. в Амазонските гори може да се окаже още по-тежък и от този през 2019 г., предсказват учени.

от MADELEINE STONE National Geographic

Миналият август мащабни, подкладени от човека, пожари в Амазония обгърнаха в дим бразилския град Сао Паоло, превърнаха деня в нощ и предизвикаха международни протести. Но докато тези пожари бяха необичайни и тревожни, ситуацията можеше да е още по-лоша, ако Амазония страдаше от суша.

За съжаление по-сухите от когато и да било условия са прогнозата за тази година в Южна Амазония, поради необичайното натрупване на топлина в тропическата част на Северния Атлантически океан – на хиляди километри разстояние.

Топлината на океана ускорява сезона на ураганите и предвещава изключително интензивен сезон. Според някои проучвания има връзка между ураганите и тежките пожари в Амазония - макар това да е предмет на сериозни дискусии.

Дъг Мортън от НАСА, който участва в съставянето на прогнозата за пожарите в Амазония, казва, че тропическите гори са изправени пред условия за „перфектната буря“, тази година. А условията включват обезлесяване – основна причина за пожарите в Амазония – и модели в океаните и атмосферата, които могат да доведат до суша.

През първите шест месеца на 2020 г., са били изсечени около 3000 кв.км. – 25% повече в сравнение с първата половина на 2019 г. Джос Барлоу от Ланкастърския университет казва, че ако обезлесяването продължи с тази крачка, близо 15 000 квадратни километра гори могат да бъдат изкоренени до края на годината, тъй като сега започва сезона на интензивна сеч. Това ще отбележи най-високия процент на обезлесяване от 2005 г. насам.

Собствениците на земя в Амазония обикновено палят пожари, за да разчистят повече площ за обработване и отглеждане на добитък, въпреки че много пожари се палят и в обществени гори от хора, които се стремят към придобиването на нова земя. „Боя се, че всичко говори за една предстояща лоша година на обезлесяване“, пише Барлоу в имейл. „И за разлика от 2019 г. тези пожари ще бъдат утежнени от по-сухия от обичайното климат“, това означава, че те ще се разрастват по-бързо, ще бъдат овладявани по-трудно и дори ще стигат до абсолютно девствени гори.

Изследване доказва, че активните сезони на урагани в Атлантическия океан и тежките сезони на амазонски пожари вървят ръка за ръка. Сезонът на ураганите от 2020 г. трябва да послужи като предупреждение за Амазонските гори: в Атлантическия океан досега вече имаше шест тропически бури – рекорден  брой за този период от годината, който започна на 1 юни. Активността на ураганите се очаква да нарасне с напредването на лятото и натрупването на горещина в тропическата част на Атлантическия океан.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах