сп. National Geographic - Август 2020
National Geographic KIDS - Август 2020

Кой ще бъде добър баща? Как учените разбират преди още да се роди бебето

16.7.2020 г.

Проучване изследва качествата на бащата преди още да се роди детето.

В него участват 187 бъдещи татковци - те играят с кукла, която би трябвало да представлява тяхното новородено. Учени от Университета в Охайо заснели участниците и, въз основа на наблюдаваното интуитивно поведение, прогнозирали качествата на бъдещите родители.

„Можем да определим ранните родителски умения на тези мъже преди още да са станали татковци“, казва Лаурен Алтънбъргър, един от авторите на проучването.

Интуитивното поведение на участниците е било определено въз основа на това как са говорили с куклата, дали са се усмихвали и доколко са се грижили за въобръжаемото бебе. Въпреки че никой от мъжете не е имал предишен опит, някои са се справяли значително по-добре от други.

Добрата новина за всички потенциални татковци е, че родителските умения може да се усвоят, казва Сара Шоп-Съливън, съавтор на проучването и професор по психология. Не всички имат еднакви умения в началото. Всички са участвали в дългосрочното проучване New Parents Project, което изследва как работещи двойки се приспособяват към родителството.

„Може да изглежда малко глуповато възрастни да играят с кукли“, казва Алтънбъргър. „Въпреки това участниците са взели ролята си насериозно“. Методът идва от Швейцария и рядко се използва в САЩ. За да бъде ситуацията още по-реалистична куклата е била специално направена с тегло на новородено.

Учените обръщали специално внимание дали бъдещите бащи държат куклата правилно, дали лекичко пощипват стъпалцата или показват друг тип дружелюбно или интерактивно поведение, което възрастните типично проявяват към бебетата.

За да проверят впечатленията си, учените посещават участниците повторно девет месеца след раждането на децата им.

„Бащите, които преди са били считани за по-образовани въз основа на поведението им с куклата, се оказват по-добри и с истинското си дете“, казва Алтънбъргър.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах