сп. National Geographic - Август 2020
National Geographic KIDS - Август 2020

Надеждата за изграждането на стаден имунитет се топи

15.7.2020 г.

Имунитетът към коронавирус при много пациенти може да изчезне в рамките на месеци.

Това се казва в голямо ново британско проучване, цитирано от The Guardian. При някои пациенти антитела след няколко месеца вече не могат да бъдат установени. Това също така може да се отрази и на ефективността на вероятна ваксина срещу вируса.

Антителата стигат пика си три седмици след като се появят симптомите, след което бавно започват да намаляват. 

Проучването е проведено от учени от лондонския King's College London. Най-напред британският вестник The Guardian съобщава за това. Проучването е базирано на отговор на антитела при 90 пациенти и служители в Guy's and St. Thomas' NHS Foundation Trust

То показва, че 60% от тестваните са имали „потентни“ антитела по време на болестта. Но едва 17 % са ги запазили три месеца по-късно. Потентността на антителата спада 23-кратно през трите месеца. В края на периода, според проучването, при някои случаи антитела не могат да бъдат установени въобще. Антителата са били по-ефективни и по-трайни при пациенти с тежка фаза на болестта, пише Business insider.

Резултатите предполагат, че коронавирусът може да зарази отново хора, подобно на настинка, дори и да са развили антитела при първото заразяване.

Друго проучване повдига съмнения относно т. нар. стаден или групов имунитет спрямо коронавируса. Според тази теория населението получава имунитет към вируса, ако поне 60% от хората са били заразени или са се разболели от болестта. Някои правителства избират тази стратегия в началото на пандемията срещу коронавируса, в това число британския министър председател Борис Джонсън. По-късно той се разболява сериозно от Covid-19.

Подобно проучване, публикувано в Испания миналата седмица, установи, че едва пет процента от тестваните хора запазват антителата срещу коронавирус. 14% от хората с първоначален положителен тест за антитела при последващи тестове не са показали наличие на такива.

Двама от авторите на испанското проучване, Изабела Екерле и Бенджамин Майер, казват: „При тези резултати каквото и да е предложение за постигане на стаден имунитет чрез естествено заразяване не само е неетично, но също така непостижимо.“

Проучването е „още един пирон в ковчега на опасните концепции за стадния имунитет“, пише вирусологът Джонатан Хийни от Кеймбриджкия университет. Преднамереният опит да се заразим в името на груповия имунитет създава риск от сериозна вреда за здравето в бъдеще.

„Не знам как да обясня колко важно е за хората да разберат, че заразяването с този вирус не е безобидно. Част от тях, особено младите, не се пазят особено, защото смятат, че така ще допринесат за стадния имунитет.“

 „Така те не само излагат себе си и другите на риск като се заразяват и губят имунитета си. Те дори се застрашават още повече от по-тежки белодробни заболявания, ако се заразят повторно през следващите години“, предупреждава Хийни.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах