сп. National Geographic - Август 2020
National Geographic KIDS - Август 2020

Турция: Иконите в “Света София” ще бъдат запазени

13.7.2020 г.

Иконите в катедралата “Света София” ще бъдат запазени, съобщи говорителят на турския президент Ибрахим Калин в специално изявление.

Tой отхвърли и твърденията, че превръщането на катедралата в джамия ще навреди на световното историческо наследство. Религиозната иконография в катедралата е правена през VI век.

На въпрос какво ще стане с иконите, Калин съобщи, че “ще останат “недокоснати” за гледане на хора от всички вероизповедания”.

В интервю за TRT World и BBC Калин подчерта, че превръщането на “Света София”, която 86 години работи като музей, в джамия, “има подкрепата на всички партии в Турция”.

“Смяната на статута на катедралата има огромната подкрепа на всички политически партии – и опозиционните, и на републиканската партия”, допълни той.

В опит да отхвърли твърденията, че световното историческо наследство на ЮНЕСКО ще бъде „засенчено или унищожено“ с решението на Ердоган, Калин съобщи, че по линия на религиозната толерантност и съвместното съжителство на различните религии в Турция днес съществуват повече от 400 църкви и синагоги.

Калин обеща всички посетители да имат достъп до религиозното и историческо наследство на “Света София” – не само до иконите, но и до уникалната мозайка и стенописи.

Първата мюсюлманска молитва в катедралата е насрочена за 24 юли./БГНЕС

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах