сп. National Geographic - Август 2020
National Geographic KIDS - Август 2020

Учени очертаха осмия континент

14.7.2020 г.

Дълго време не бе възможно на картата да се локализира потъналият континент Зеландия. Учени от американския институт GNS Science вече са успели да уловят контурите му.

Липсващият осми континент се намира на около километър под южната част на Тихия океан. Учени потвърждават съществуването му през 2017 г., но досега не бе възможно да се определи пълният му размер.

В края на юни учени от GNS Science Institute обявиха, че успешно са идентифицирали формата и размера на континента, при това доста подробно. Публикували са картите си на интерактивен уебсайт, така че всеки, който се интересува да може да изследва континента дигитално.

„Създадохме тези карти, за да направим точна, пълна и актуална картина на геологията на Нова Зеландия и Югозападния Пасифик – по-добри от когато и да било“, казва Ник Мортимър.

Площта на Зеландия е близо пет милиона квадратни километра – което е около половината от Австралия, но едва шест процента от континента се намира над морското ниво. Тази част крепи северните и южни острови на Нова Зеландия и Нова Каледония. Останалото е под вода, поради което Зеландия се забелязва толкова трудно.

Идеята за съществуването на Зеландия е отпреди 25 години. Геофизикът Брус Люендюк дава името на континента през 1995 г.

Зеландия е била потопена преди около 30-50 милиона години след като се е откъснала от Гондвана, като най-голямата тектонска плоча – Тихоокеанската – и бавно е потънала. До 2017 г. Зеландия е била определяна като „микро континент“ – подобно на остров Мадагаскар. Но според Мортимър тя отговаря на всички критерии за континент. „Ако махнем морската вода от земята ще се види как Зеландия ще изпъкне“, казва той за американското списание Science News и добавя: „ Ако не беше под вода отдавна за Зеландия щеше да се говори като за континент.“

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах