сп. National Geographic - Август 2020
National Geographic KIDS - Август 2020

Проучване: избиват стотици ягуари в Южна и Централна Америка заради традиционната китайска медицина

13.7.2020 г.

Ново проучване доказва, че незаконната търговия с ягуари е нараснала през последните години.

Ягуарите вече са определни като потенциално застрашени в червения списък. В традиционната китайска медицина части от големите котки се използват за различни цели като увеличаване на потентността например.

„Знаехме, че незаконна търговия има, но не и че тя се разраства. Вече сме разтревожени“, казва Таис Морцати. Експертът от Oxford Brookes University в Англия е водещият автор на новото проучване. То доказва, че незаконното изнасяне на ягуари в Централна и Южна Америка продължава да нараства.

Тигрите отдавна играят важна роля в китайската медицина. Има дори специални тигрови ферми – там животните се отглеждат специално и след това биват убивани. Но дивите тигри се считат за по-ценни, тъй като са по-рядко срещани. Вместо използването на виагра, китайците предпочитат да ядат супа от пенис на тигри (цената на една порция е между 100 и 300 долара), паста от тигрови кости или тигрово вино. Всеки, който носи кучешки зъб от тигър като бижу демонстрира колко богат и властен е. Кожата на животните често се използва за мебелиране, облекло и аксесоари. От тигрите се прави и лечебен мехлем.

Според новото проучване не само тигри, но ягуари също се използват. Между 2012 г. и началото на 2018 г. органите на реда са заловили близо 2000 зъба от ягуари, сочи британското проучване. Не е ясно дали имат същата стойност както тигровите и се считат за заместители.

Д-р Дърк Ембърт, южноамерикански специалист във WWF споделя пред Business Insider:

„В Боливия видях обяви на обществени места, които призовават за лов на ягуари. Имаше награда от 100$ за череп на ягуар, а в бедна страна като Боливия това е много.“ Биологът обяснява, че повечето местни улавят животните и после ги продават на китайци. Боливийските митници обявяват, че китайските семейства често пращат стоки в Китай.

Авторите на британското проучване акцентират, че вероятно само малка част от китайското население търси тези стоки. Въпреки това е факт, че китайските инвестиции в големи проекти в Южна и Централна Америка нараства  - както и незаконната търговия.

 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах