сп. National Geographic - Август 2020
National Geographic KIDS - Август 2020

По-богатите страни вече резервират дози ваксина срещу коронавирус

7.7.2020 г.

Богатите страни в момента правят заявки за дози ваксини срещу Covid-19. За по-бедните страни това може да означава, че ще почакат.

Много малко от разработващите ваксини компании са показали обещаващи резултати по време на клиничните изпитания. Към момента най-надеждната ваксина се разработва от Оксфордския университет в сътрудничество с фармацевтичния гигант AstraZeneca. В грижа за гражданите си няколко страни са побързали да осигурят достатъчно дози ваксини, съобщава Business insider.

На 17 май Великобритания инвестира 79 милиона долара в програмата за ваксини на Оксфордския университет в замяна на което ще получи 30 милиона дози.

На 21 май САЩ си запазиха 300 милиона дози от същата ваксина. Те подписаха договор с AstraZeneca за 1,2 милиарда долара.

На 15 юни Германия, Франция, Италия и Холандия – които съвместно оглавяват Inclusive Vaccines Alliance на Европейския съюз – подписаха договор с AstraZeneca за 400 милиона дози до края на 2020 г.

На 17 юни Европейският съюз пусна в действие своята стратегия за ваксини, която гарантира достатъчно количество з всяка страна членка. За целта са предвидени 2,3 милиарда долара.

Няколко нови инициативи се опитват да подсигурят ваксини и на по-бедните страни. На 4 юни AstraZeneca обяви, че е подписала споразумение с Коалицията за иновации за подготовка за епидемия и Съюзът за ваксини Гави. Те подсигуряват 300 милиона дози от ваксината на стойност 750 милиона долара. Европейският съюз също се старае по-бедните страни да не останат в неизгодна позиция.

„Когато става въпрос за борба със световна пандемия няма място за „кой да е първи“, казва Урсула вон дер Лайен, президент на Европейската комисия.

AstraZeneca е подписала договор и със Serum Institute в Индия. Това споразумение запазва 400 милиона дои за страни с нисък и среден доход.

Johnson & Johnson също потвърдиха, че няма да търсят печалба при продажбата на ваксините на по-бедни страни. От AstraZeneca са обявили също, че не търсят печалба с продукта си.

Китай също работи върху търсенето на ваксина, като обещава да достави успешните варианти най-напред на африканските страни.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах