сп. National Geographic - Юли 2020
National Geographic KIDS - Юли 2020

Самотните хора пушат повече

27.6.2020 г.

Британски учени установиха връзка между дългите периоди на самота и пушенето. Според изследователите самотата увеличава вероятността човек да пропуши и да започне да пуши по-често.

Който пуши, рядко го прави сам. Пушачите често се събират на групички пред офиса или на балкона, когато има купон. Пушачите, сигурно си мислите, имат кой да им прави компания и им е добре. Всъщност учени от Универистета в Бристол установяват много силна връзка между пушенето и усещането на самота.

Специализираният журнал Addiction пише, че връзка между самотата и пушенето е установявана и в предишни проучвания. „Имаме доказателства, че самотата води до повече пушене, като вероятността да започнете да пушите и да не можете да спрете е все по-голяма“, казва д-р Робин Уутън, директор на проучването.

Пандемията от коронавирус в частност показва как самотата може да се отрази зле на здравето. В проучване, проведено сред 7 милиона души във Великобритания, установява, че по време на ограничителните мерки хората са пушили повече от обикновено.

Учени откриват доказателства, че пушенето засилва усещането за самота и човек се чувства още по-самотен отколкото преди да започне да пуши. Ако е така, това означава, че между самотата и желанието за пушене има порочен кръг, който е трудно да се наруши.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах